ВІДБТР ЗРАЗКІВ ДЛЯ ПОРІВНЯЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

Під час розслідування нерідко буває необхідно ідентифікувати людей, установити особи загиблих, родову (групову) належність тварин, рослин тощо. Вирішення цих проблем залежить від можливості вилучення і надання для дослідження порівняльних зразків, зокрема й біологічного походження.

Під зразком для порівняльного дослідження слід розуміти матеріальний об'єкт, що використовується для порівняння з речовими доказами з метою вияшгення обставин, які мають значення у справі. У кожного біологічного об'єкта можна виділити ознаки, які характеризують його належність до певної групи (вид, підвид і т. ін.), а також ознаки, що індивідуалізують його як окрему одиницю (ДНК і тощо).

Одержання зразків для експертного дослідження регламентується ст. 199 КПК України. У виняткових випадках за певних обставин можна використовувати як порівняльні зразки предмети, вилучені в результаті інших слідчих дій, таких, як обшук, виїмка тощо.

Часто вважається, що ст. 199 КПК України регламентує отримання


зразків тільки в живих осіб. Існує думка, що зразки тканин трупа повинні вилучатися під час огляду. Але огляд трупа є самостійним видом слідчого огляду, порядок проведення якого чітко визначений. Наприклад, він не передбачає розтину трупа, а лише зовнішній огляд тіла, одягу, взуття тощо (ст. 192 КПК України). Тому відбір зразків (наприклад крові), при якому можливепошкодження трупа, під час огляду неприпустиме. У такому разі слід керуватися вимогами ст. 199 КПК України. При цьому відібрання зразків має проводитися відповідно до постанови слідчого, про шо відповідно до ч. 1 ст. 199 КПК України складається протокол.

Існують певні технічні прийоми одержання зразків.

Зразки крові лікар бере з пальця або вени. Сучасні методи допускають проведення порівняльних досліджень з об'ємом 1 мкл та више, але оптимальна кількість — кілька мл. Кров наливається в пробірку, закупорюється та опечатується. З метою уникнення змін, що ведуть до руйнування клітин крові, зразки зберігають у холодильнику і як можна швидше, не пізніше 2-3 діб, подаються на дослідження. У разі неможливості швидкого доставления кров переноситься на сухий марлевий тампон і висушується. Вилучення відповідних зразків тканин трупа здійснюється під час розтину в морзі.

Зразки слини отримують лише в живих осіб і лише після полоскання рогової порожнини особи водою. Беруться два марлевих тампони, один з яких слугує контролем, а інший використовується для отримання зразка. Тампон поміщають під язик особи, через 2-3 хв виймають, висушують та запаковують у паперовий конверт. Контрольний тампон запаковують в інший конверт.

Зразки волосся з голови відбирають з п'яти ділянок: лобової, тім'яної, потиличної, та правої і лівої скроневих. Волосся зрізають якомога ближче до шкіри по 15-20 волосин з кожного місця. Зразки, вилучені з різних місць, запаковуються окремо.

Зразки луски риб вилучаютьсяу разі неможливості надання цілої рибини у кількості до 40 штук із центральної частини тілариби, трохи вище його середньої лінії.








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 708;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.