ОФОРМЛЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ЗАСТОСУВАННЯ ЦИФРОВОЇ ФОТО- ТА ВІДЕОТЕХНІКИ

При використанні цифрової фототехніки знімки з технічної точки зору можуть виконуватисьбезпосередньо на місці проведення слідчої дії. Це дозволяє одночасно із закінченням складання протоколу виконувати й фототаблиці. Будучи оформленими відповідним чином і завіреними підписами слідчого, спеціаліста і понятих, ці фототаблиці не можуть піддаватись будь-яким змінам, а отже, і сумнівам.

Але виконання фотознімків на місці проведення слідчої дії можливевкрай рідко внаслідок недостатнього технічного забезпечення слідчих та експертних підрозділів компактними і мобільними принтерами кольорового друку. У зв'язку з цим процесуальне оформлення застосування цифрових фотокамер у ході проведення слідчих дій (як і для галоїдосрібних фотографій) складається з двох етапів:

відображення в протоколі відомостей про проведення

!87


фотографування з використанням цифрової фотокамери (при цьому процесуально оформлюється не тільки факт застосування цифрової фототехніки в ході слідчої дії, а і зміст інформації, відображеної на електронному носії і відтвореної на рідкокристалічному дисплеї камери; цей етап засвідчують своїми підписами слідчий, поняті та інші учасники слідчої дії);

процесуальне оформлення в момент долучення до протоколу готових фототаблиць.

Слід зауважити, що при роботі з цифровою фототехнікою з метою виключення можливості редагування отриманих зображень слід виділити ше один проміжний етап, суть якого подається у таких варіантах:

після проведення фотозйомки на місціподії спеціаліст у присутностіслідчого і понятих підключаєцифровий фотоапарат до переносного комп'ютера (ноутбук) і здійснює копіювання файлів відзнятих фотографій на звичайну дискету.Потім дискета запаковується у конверт і засвідчується підписами слідчого, спеціаліста та понятих. Запакований конверт долучається до матеріалів кримінальної справи та знаходиться при ній упродовж усього часу її зберігання. Описану процесуальну дію можна здійснити в слідчому чи експертному підрозділі на стаціонарному комп'ютері в присутності понятих;

у другому запропонованому варіанті процедура збереження оригіналів цифрових фотознімків аналогічна першому, але запис пропонується здійснювати не на дискету, а на диск CD-R, що дозволить захистити збережену інформацію від розмагнічування і збільшить строк зберігання цифрових фотознімків. Диск CD-R, як і дискета, запаковується в пластмасовий конверт, посвідчується підписами слідчого, спеціаліста та понятих і долучається до матеріалів кримінальної справи.

Однією з додаткових гарантій збереження оригіналу цифрового зображення може стати створення цифрового підпису кожного знімка. Відзняті на місці події цифрові зображення будуть доступні для перегляду та друку. Редагування таких знімків здійснююють тільки ті особи, яким відомий код цифрового підпису. Зберігання таких файлів можливе на дискетах та компакт-дисках.

Слід наголосити, що у таких випадках поряд з відомостями про результати фотографування за допомогою цифрових фотокамер у протоколі слідчої дії мають вказуватись відомості про спосіб копіювання інформації із зазначенням марки та типу носія, приладу, за допомогою якого здійснювалося копіювання, виду програмного забезпечення, способу упаковки носіїв (оригінал та копія), а також режиму їх подальшого використання. У протоколі робиться відмітка,


що учасники слідчої дії попереджені про те, що виготовлені з використанням оригіналу-носія фотокартки будуть разом із копією оригіналу- носія долучені до протоколу. У всіх запропонованих варіантах друк фотокарток здійснюється з копії цифрового документа на жорсткому диску комп'ютера чи карти пам'яті цифрового фотоапарата. Надруковані фотокартки мають розміщуватись на фототаблицях і засвідчуватись підписами слідчого та спеціаліста.

Для забезпечення процесуальної придатності відеограм при проведенні слідчих дій із використанням відеозапису слід дотримуватися загальних для магнітного та цифрового відеозапису правил, а саме:

відеозапис частини слідчої дії, а також її повторення для отримання відеограм неприпустимі (ч. 2 ст. 85і КПКУкраїни);

усі перерви, що виникають під час проведення слідчої дії, мають обумовлюватися на відеограмі і в протоколі до їх початку, із зазначенням часу та причин, через які вони виникли;

відновлення відеозанису має супроводжуватися застереженням про початок зйомки із зазначенням часу;

після закінчення слідчої дії відзнятий відеофільм необхідно продемонструвати всім учасникам слідчої дії в кольоровому зображенні та зі звуком (ч.2 ст. 852 КХІКУкраїни);

перед початком перегляду має записуватись повідомлення слідчого про факт демонстрації фільму; після перегляду учасниками слідчої дії відзнятого відсофільму складається окремий протокол про відповідність змісту відтвореної відеограми ходу та результатам слідчої дії, а також про доповнення та зауваження осіб, що брали участь у слідчій дії: зазначаються відомості про вірогідність зафіксованих відеоматеріалів (ч. З ст. 85і, ч. 2 ст. 852 КПКУкраїни),

Касети з відеофонограмами слідчих дій мають зберігатися при кримінальній справі і після закінчення досудового слідства запаковуватися. Це виключає можливість несанкціонованого доступу до відеоматеріалів — доповнень до протоколів слідчих дій, а відповід­но — можливості монтажу, підміни, втрати тощо. Такий підхід неможливий без створення спеціальних умов, шо виключають псування записів як за несприятливих погодних умов, так і внаслідок умисних чи необережних дій будь-кого. Для цього використовуються сховища у вигляді окремих спеціально обладнаних приміщень, екранованих футлярів, інших пристроїв та приладів, що захищають відеокасети від механічних пошкоджень і розмагнічування.

У деяких слідчих підрозділах практикується зберігання відеокасет у централізованих відеотеках експертно-криміналістичних відділів.їх видача у разі необхідності проводиться на вимогу слідчого, судді, прокурора.


При використанні цифрового відеозапису в кримінальному процесі економічно вигідним та доцільнимє використання як носія інформації компакт-дисків CD-R. Після закінчення слідчої дії під час демонстрування відеофільму всім ЇЇ учасникам видеокамерапідключається до комп'ютера та робиться копія відеофільму. При цьому до протоколу слідчої дії, крім інших необхідних відомостей, має вноситись відмітка про копіювання відзнятої відеограми на компакт-диск CD-R із використанням комп'ютера та вказуватись кількість зроблених копій.

Окремі фрагменти відеозапису (відеокадри), надруковані за допомогою відеопринтера чи із застосуванням іншої комп'ютерної техніки на аркушах паперу, можуть подаватись у вигляді спеціально оформлених таблиць. Якщо роздруківка відеокадрів виконувалася у вигляді окремих знімків, а не на загальномуаркуші, їх слід наклеювати на спеціальні бланки чи аркуші чистого паперу, формуючи таблиці, аналогічні тим, що використовуються в судовій фотографії. Знімки, отримані з відеоносїїв, доцільно розміщувати в тій послідовності, в якій події відбувалися і зафіксовані на відеограмі.Кожен знімок має супроводжуватися написом із зазначенням номера відеокасети, з якої робиться знімок, і позначенням лічильника метражу. Це дозволяє в разі необхідності швидко знайти на відеоносіях сюжети, зафіксовані на роздруківках, і продивитися їх у динаміці.

Долучені до матеріалів кримінальної справи таблиці відеокадрів мають супроводжуватися спепіатьною довідкою. У довідці слід указати, де, коли, ким, з використанням якої техніки і якого програмного забезпечення, а також з якого носія виконані подані таблиці. Роздруківки відеокадрів розміщуються на загальному бланку ізавіряються підписами слідчого, а також осіб, що брали участь у складанні таблиці.

Процес оформлення ходу і результатів фіксації інформації за допомогою цифрових фотоапаратів та відеокамер має повною мірою відповідати загальним положенням кримінально-процесуальногозаконодавства України, що регламентує правила та порядок використання техніко-криміналістичних засобів під час досудового слідства.

Застосування цифрової фото- та відеотехніки як додаткового засобу фіксації інформації у ході виконання слідчих дій із дотриманням запропонованих вище правил виключає можливістьвнесення будь-яких змін у зміст відбитої у цифровому форматі інформації. Належне упакування, процесуальне оформлення і відповідний режим зберігання і використання носіїв інформації дозволяють безперешкодно використовувати цифрові фотознімки та відеограми в кримінальному процесі.


ВИКОРИСТАННЯ СЛІДІВ

БІОЛОГІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ

У РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 839;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.