Характеристики ERP-систем

Головна мета концепції ERP - поширити принципи MRPII (Manufactory Resource Planning, планування виробничих ресурсів) на управління сучасними корпораціями. Концепція ERP являє собою надбудову над методологією MRPII. Не вносячи жодних змін в механізм планування виробничих ресурсів, вона дозволяє вирішити ряд додаткових завдань, пов'язаних з ускладненням структури компанії.

Концепція ERP досі не стандартизована. Коли виникає питання про віднесення конкретної інформаційної системи управління до класу розвинених MRP II-систем або до класу ERP, фахівці розходяться в думках, оскільки виділяють різні критерії приналежності системи класу ERP. Однак, підсумовуючи різні точки зору, можна вказати основні риси, якими повинні володіти ERP-системи.

Системи класу ERP відрізняє набір наступних властивостей:

• універсальність з точки зору типів виробництв;

• підтримка багатоланкового виробничого планування;

• більш широка (порівняно з MRPII) сфера інтегрованого планування ресурсів;

• включення в систему потужного блоку планування та обліку корпоративних фінансів;

• впровадження в систему засобів підтримки прийняття рішень.

6.3.1 Можливість планування виробництва всіх типів в рамках однієї системи

Навіть на звичайному підприємстві (не кажучи вже про корпорацію) можуть співіснувати виробництва різних типів - проектного, дискретного, неперервного (процесного).

До підприємств, що працюють по безперервному процессному виробництву, можна віднести підприємства харчової, хімічної, фармацевтичної, нафтохімічної, нафтової, металургійної промисловості.

Підприємства, що працюють по дискретному циклу, належать до машинобудівної, легковий промисловості.

Приклад 1. У підприємства з основним виробництвом безперервного типу може бути допоміжне виробництво, що містить ремонтно-механічні цехи, орієнтовані на дискретний виробничий цикл. Крім того, підприємство може ініціювати нове виробництво, що має на увазі проектне планування і управління. Тоді на даному підприємстві будуть представлені виробництва всіх трьох типів - проектне, дискретне і безперервне.

Для підтримки планування і управління всім підприємством в цілому, інформаційна система повинна "вміти" працювати з кожним з цих типів виробництв. Системи класу ERP містять набір модулів, кожен з яких спеціалізується на певному типі виробництва.

Забезпечення багатоланкового виробничого планування

Великі виробничі об'єднання, розподілені територіально, можуть складатися з відокремлених структурних підрозділів або філій (ланок). Кожна філія, як правило, має окремий закінчений виробничий процес. Однак найчастіше підрозділи пов'язані між собою ланцюжком поставок деяких одиниць продукції. Це ускладнює процес планування діяльності, як окремих підрозділів, так і всього виробничого об'єднання. Щоб запобігти простої і перевантаження окремих виробництв через непоставлених вчасно деталей, план-графіки закупівель / виробництва різних виробничих підрозділів компанії повинні бути узгоджені між собою.

Логіка роботи закладених в ERP-системи засобів агрегування планів проста. Спочатку формуються власні плани закупівель / поставок та виробництва для кожного підприємства-ланки єдиної організаційної структури. З кожної номенклатурної одиниці, що входить у внутрипроизводственную мережу поставок, вказується джерело (споживач) і пріоритетність поставки цієї одиниці. Потім ERP-система створює багатоланковий (агрегований) план. Перш ніж представити ці плани для затвердження, система проводить сценарну оцінку їх здійсненності. Як і в звичайних MRPII-системах, оцінка здійсненності планів відбувається шляхом створення системою потоку замовлень залежного попиту на рівні всього виробничого об'єднання. При виявленні критичних станів плани коригуються, і лише потім надходять на затвердження.

6.3.3 Розширення сфери інтегрованого планування ресурсів

У класичних MRPII-системах інтегроване планування ресурсів охоплювало лише виробничі, складські, постачальницькі та збутові підрозділи підприємства. Дії інших тісно пов'язаних з виробничим процесом підрозділів і служб (наприклад, ремонтних, транспортних) не втягуватися в планування. Точно так же за кадром залишалися проектні роботи.

ERP-системи дозволяють залучити до сфери інтегрованого планування ресурсів всі підрозділи підприємства, так чи інакше ці ресурси використовують. Це дозволяє досягти оптимізації бізнес-операцій підприємства, а також координації дій усіх служб і підрозділів для забезпечення їх ефективної роботи.

У зв'язку з цим, в ERP-системах з'являються такі додаткові підсистеми:

• Планування і управління реалізацією виробничих проектів. У цій підсистемі ведеться аналіз проекту (розробка його структури, виділення підпроектів, розбиття підпроектів на окремі роботи), формування мережевих графіків робіт, планування матеріальних і трудових ресурсів, обладнання, фінансових затрат для виконання цих робіт, управління ходом їх виконання.

• Планування роботи сервісно-технічних служб. Підсистема дозволяє планувати ресурси та оптимізувати виконання робіт з технічного обслуговування виробничих об'єктів. Підсистема робить сильний вплив на роботу модуля планування виробництва. Якщо проводиться аварійний або плановий ремонт деякої одиниці виробничих потужностей, то підсистема повинна оповістити модуль планування виробництва про блокування даної одиниці виробничих потужностей на певний період і вказати на цей період альтернативний виробничий маршрут.

• Планування і управління розподіленими ресурсами (Distribution Resources Planning). Така підсистема надає можливість працювати зі складною многозвенной структурою збутових підрозділів і складів. Зокрема, в її компетенцію входить і планування роботи транспортних служб. За допомогою підсистеми можна:

o мінімізувати транспортні витрати на доставку сировини і комплектуючих;

o організувати збалансований розподіл матеріалів і продукції по складах компанії;

o вибрати оптимальні транспортні маршрути при проведенні міжскладських переміщень (коли є кілька складів) або переміщень між збутовими підрозділами (коли є мережа дилерських організацій).

• Планування і управління післяпродажним і спеціальним обслуговуванням. Як випливає з назви, підсистема призначена для управління всіма видами сервісних послуг.

У багатьох сучасних MRPII-системах з'являються підсистеми "Проект", "Сервіс", "Транспорт" і т. Д. Однак, хоча в цих підсистемах і ведеться облік витрат і доходів, бюджетування, часто в них немає необхідної для ERP функціональності по створенню потоку замовлень, що породжує інтегроване планування потреб в ресурсах і потужностях в масштабах всього підприємства.

Незважаючи на досить широку функціональність, ERP-системи не є повністю інтегрованими системами управління: на багатьох підприємствах існують підрозділи, діяльність яких хоча і пов'язана з виробничим процесом, однак не вкладається в існуючу ідеологію MRPII- / ERP-систем. Для автоматизації роботи таких підрозділів використовуються свої системи. Йдеться, наприклад, про системи автоматизованого проектування (САПР), системах конструкторської та технологічної підготовки виробництва (PDM-системи - Product Data Management). Тому реально ERP-системи (так само, як і MRP II-системи) практично завжди використовуються спільно з подібними підсистемами.

Планування та облік корпоративних фінансів

Реалізація в ERP-системах підтримки планування ресурсів розгалуженої корпорації спричиняє необхідність посилення фінансового блоку, реалізації управління складними фінансовими потоками та можливості корпоративної консолідації. Тому в ERP-системи входять потужні системи управління корпоративними фінансами, які характеризуються такими особливостями:

• підтримка багатоланкової структури управління - можливість аналізувати фінансові дані як на рівні окремих підрозділів-ланок, так і на рівні всієї компанії;

• гнучкість - підтримка декількох часових поясів, мов, національних валют і систем бухгалтерського обліку та звітності;

• повнофункціональний апарат ведення бухгалтерського та управлінського обліку;

• ведення фінансового планування;

• ведення розрахунків з дебіторами і кредиторами;

• наявність апарату для відстеження поверненні кредитів, що включає ведення історії відносин з кредиторами, аналізу стану їхніх справ, пошук відомостей про них;

• повна інтеграція з даними інших підсистем ERP-систем.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 783;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.