Історія систем MRP, MRPII

Задача планування потреб в матеріалах (Materials Requirements Planning, MRP) виявилася тією першою задачею, яка призвела до створення цілої індустрії програмного забезпечення для управління підприємством.

Рішення задачі планування потреб в матеріалах реалізується за допомогою алгоритму, який також носить назву MRP-алгоритму.

MRP-алгоритм − це алгоритм оптимального управління замовленнями на готову продукцію, виробництвом і запасами сировини і матеріалів.

MRP-методологія − це реалізація MRP-алгоритму за допомогою комп'ютерної системи.

Реалізація системи, що працює за цією методологією являє собою комп'ютерну програму, що дозволяє оптимально регулювати поставки комплектуючих у виробничий процес, контролюючи запаси на складі та саму технологію виробництва. Головним завданням MRP є забезпечення гарантії наявності необхідної кількості необхідних матеріалів і комплектуючих в будь-який момент часу в рамках терміну планування, поряд з можливим зменшенням постійних запасів, а отже розвантаженням складу.

Метод MRP слід двом найважливішим принципам:

- Логіці "залежного попиту", тобто якщо є потреба в кінцевому виробі, значить є потреба у всіх його компонентах;

- Забезпечувати необхідні компоненти якомога пізніше, щоб рівень запасів був мінімальним.

Щоб слідувати цим двом принципам, системі потрібен великий обсяг інформації. Для розрахунку потреб у компонентах нижнього рівня потрібно "специфікація" на кожне кінцеве виріб - за якою визначаються компоненти, час початку та завершення робіт, етапи виробництва - і дані про "стан запасів" - щоб визначити, скільки необхідних компонентів є в запасі і в незавершеному виробництві. В результаті автоматизованих обчислень дуже швидко формується план потреб. Цей план потреб є стрижнем в системах MRPII.

На планування потреб в матеріалах впливає точність специфікацій і записів про стан запасів. Допущена помилка може привести до того, що буде обчислено неправильна кількість або замовлені не ті компоненти; ця помилка не може бути виправлена ​​до тих пір, поки не буде виявлена ​​фізично, і часто на це йде кілька тижнів.

Також було неможливо швидко коригувати дані або відображати в плані зміни, щоденно виникаючі на складах і на виробництві. Зазвичай в результаті цього з'являлося суттєва відмінність між формально прийнятим планом потреб і неформально діючими листками "дефіциту", підганяємого виконання плану. Рішення, пропоновані системою MRP, часто ігнорувалися, в той час, як замовлення на роботи нагромаджувалися один на одного на одному кінці підприємства і в кінцевому підсумку витягувалися і відвантажувалися замовнику на іншому кінці, після того, як отримували достатньо високий пріоритет, затримуючи при цьому всі інші вироби. Не дивно, що перші впровадження отримали невтішну оцінку.

Винахід менш дорогих обчислювальних систем реального часу і досвід роботи з MRPI привели до розробки в кінці 70-х років систем MRP в замкнутому циклі, які знайшли в даний час широке застосування.

Термін "замкнутий цикл" означає, що функціонування системи відбувається з урахуванням зворотного зв'язку від однієї функції до іншої. Тут вже інші вимоги до планування матеріалів. Інформація передається назад через обчислювальну систему, але при цьому ніякі дії не робляться. Ухвалення рішення про коригування плану залишається за людиною.

В системі планування по замкнутому циклу важливе значення відводиться контролю за ходом виконання, щоб, плани на майбутнє відповідали тому, що відбувалося до цього насправді.

В 80-x роках принципи MRP в замкнутому циклі були поширені за межі управління матеріалами. Планування виробничих ресурсів передбачає планування всіх ресурсів, включаючи обладнання, людські ресурси, матеріальні запаси і грошові кошти. Даний метод дозволяє скористатися перевагами однієї системи всім службам підприємства від відділу збуту до служби маркетингу, відділу постачання, фінансового відділу, конструкторського відділу, а також на виробництві.

Ключовими можливостями систем MRPII є зворотний по фактичному стану виробництва і замовлень на закупівлю, більш ретельна перевірка здійсненності основного плану виробництва і внесення змін у виробничий план за допомогою приблизного планування потужності, аналізу "що-якщо" і виконання алгоритму MRP з урахуванням частих змін. MRPII стає головною частиною будь-якої інтегрованої обчислювальної системи на виробничих підприємствах.

Таким чином, MRPII системи об'єднують процедури обробки замовлень на продаж, бухгалтерського обліку, закупівель та виписки рахунків-фактур з виробництвом на основі однієї бази даних реального часу.

У той же час, MRPII системи не контролюють конструкторські розробки, складання кошторису, кадри, збут і розподіл продукції, обслуговування, тобто підрозділи не об'єднані в одну систему. Це коло питань розглядалося розробниками систем в 90-х роках, щоб забезпечити повністю інтегровані системи для управління виробничими підприємствами, в основі яких були закладені принципи MRPII, і був реалізований в системах ERP.

Ця система планування повинна чітко відповідати на запитання: "Що нам конкретно потрібно в той чи інший момент часу в майбутньому?". Для цього вона повинна планувати потреби в матеріалі, виробничі потужності, фінансові потоки, складські приміщення тощо, приймаючи до уваги поточний план виробництва продукції (або послуг - тут і далі) на підприємстві. Назвемо таку систему системою планування ресурсів підприємства, або ж MRPII-системою (Manufacturing Resource Planning System). Закінчення абревіатури - римська цифра "II" не несе ніякого лексичного сенсу, втім, нижче ми пояснимо історію виникнення цього закінчення.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 747;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.