Структура MRPІІ-системи

MRPII-система повинна складатися з таких функціональних модулів (рис.5.2):

1. Планування розвитку бізнесу (Складання і коректування бізнес-плану)

2. Планування діяльності підприємства

3. Планування продажів

4. Планування потреб у сировині і матеріалах

5. Планування виробничих потужностей

6. Планування закупівель

7. Виконання плану виробничих потужностей

8. Виконання плану потреби в матеріалах

9. Здійснення зворотного зв'язку

 

Модуль планування розвитку бізнесу визначає місію компанії: її нішу на ринку, оцінку і визначення прибутків, фінансові ресурси. Фактично, він стверджує, в умовних фінансових одиницях, що компанія збирається виробити і продати, і оцінює, яка кількість коштів необхідно інвестувати в розробку і розвиток продукту, щоб вийти на запланований рівень прибутку. Таким чином, вихідним елементом цього модуля є бізнес-план.

Модуль планування продажів оцінює (зазвичай в одиницях готового виробу), якими мають бути обсяг і динаміка продажів, щоб був виконаний встановлений бізнес-план. Зміни плану продажів, безсумнівно, тягнуть за собою зміни в результатах інших модулів.

Модуль планування виробництва стверджує план виробництва всіх видів готових виробів і їх характеристики. Для кожного виду виробу в рамках випускається лінії продукції існує своя власна програма виробництва. Таким чином, сукупність виробничих програм для всіх видів виробів, що випускаються, являє собою виробничий план підприємства в цілому.

 

Рис. 5.2. Структура модулів MRPІІ-системи

 

Модуль планування потреби в матеріалах (або видах послуг) на основі виробничої програми для кожного виду готового виробу визначає необхідну розклад закупівлі та / або внутрішнього виробництва всіх матеріалів комплектуючих і міцність, і, відповідно, їх збірку.

Модуль планування виробничих потужностей перетворює план виробництва в кінцеві одиниці завантаження робочих потужностей (верстатів, робочих, лабораторій і т.д.)

Модуль зворотного зв'язку дозволяє обговорювати і вирішувати виникаючі проблеми з постачальниками комплектуючих матеріалів, дилерами і партнерами. Тим самим, цей модуль власне і реалізує знаменитий "принцип замкнутої петлі" (closed loop principle) в системі. Зворотній зв'язок особливо необхідна при зміні окремих планів, які опинилися нездійсненними і підлягають перегляду.

На рис. 5.3 показані вхідні і вихідні параметри для MRPII-системи. Легко бачити, що ці параметри практично збігаються з параметрами для MRP-системи, але до звичайної лінійної послідовності операцій додаються дві петлі зворотного зв'язку: петля зворотного зв'язку за доступними матеріалами для виробництва, і петля зворотного зв'язку за доступними виробничим потужностям.

Надзвичайно важливо звернути увагу на функції зворотного зв'язку (feedback) в MRPII-системі. Наприклад, якщо постачальники не здатні поставити матеріали / комплектуючі в обумовлені терміни, вони повинні послати звіт про затримки, відразу, як тільки вони дізнаються про існування цієї проблеми. Зазвичай, стандартна компанія має велику кількість прострочених замовлень з постачальниками. Але, як правило, дати цих замовлень не відображають достатньою мірою дат реальної потреби в цих матеріалах. На підприємствах же, керованих системами класу MRPII, дати поставки є максимально близькими до часу реальної потреби в поставляються. Тому вкрай важливо заздалегідь поставити систему до відома про можливі проблеми із замовленнями. В цьому випадку система повинна згенерувати новий план роботи виробничих потужностей, відповідно до нового плану замовлень. У ряді випадків, коли затримка замовлень далеко не є винятком, в MRPII-системі задається обсяг мінімального підтримки запасів "ненадійних" матеріалів на складі (safety stock).

В даний час, системи MRPII класу міцно входять у життя великих і середніх виробничих організацій. Основний та ефективної рисою цих систем є можливість планувати потреби підприємства на короткі проміжки часу (тижня і навіть дні) і здійснювати зворотний зв'язок (наприклад, автоматично змінювати раніше побудовані плани виробництва при збоях поставок або поломці устаткування) вносячи в систему дані про проблеми в реальному часі.

Алгоритм роботи MRPII-системи націлений на внутрішнє моделювання всієї області діяльності підприємства. Його основна мета - враховувати і за допомогою комп'ютера аналізувати всі внутрішньокомерційні і внутрішньовиробничі події: всі ті, що відбуваються в даний момент і всі ті, що заплановані на майбутнє. Як тільки у виробництві допущений брак, як тільки змінена програма виробництва, як тільки у виробництві затверджено нові технологічні вимоги, MRPII-система миттєво реагує на подію, вказує на проблеми, які можуть бути результатом цього і визначає, які зміни треба внести в виробничий план, щоб уникнути цих проблем або звести їх до мінімуму. Зрозуміло, далеко не завжди реально повністю усунути наслідки того чи іншого збою у виробничому процесі, проте MRPII-система інформує про них за максимально тривалий проміжок часу, до моменту їх виникнення.

 

Рис. 5.3. Входи и виходи MRPII-системи

Таким чином, передбачаючи можливі проблеми заздалегідь, і створюючи керівництву підприємства умови для попереднього їх аналізу, MRPII-система є надійним засобом прогнозування та оцінки наслідків внесення тих чи інших змін у виробничий цикл.

Будь-яка MRPII-система володіє певним інструментарієм для проведення планування. Нижчеперелічені системні методології є фундаментальними важелями управління будь MRPII-системи:

1. Методологія розрахунку і перерахунку MRP і CRP планів.

2. Принцип зберігання даних про внутрішньовиробничих і внутрікоммерческіх події, які необхідні для планування.

3. Методологія опису робочих і неробочих днів для планування ресурсів.

4. Встановлення горизонту планування (planning horizon) - проміжку часу, на який складається план на рівні окремого підприємства.

Горизонт планування (planning horizon, time fence (тимчасові рамки)) - період часу, протягом якого система планування «бачить» планові показники. Зазвичай горизонт планування не вибирається менше періоду оборотності засобів або максимальної тривалості виробництва продукції.

Ці методології та принципи не є універсальними і визначаються виходячи з постановки конкретного завдання, стосовно конкретному комерційному підприємству.

 

Питання для самоперевірки

1. Вхідні і вихідні параметриMRP-системи.

2. Вказати основні функції MRP-систем.

3. Навести схему входів и виходів MRPII-системи.

4. Навести структуру модулів MRPІІ-системи.

5. Вказати основні передумови появи MRP та MRPІІ систем.

 









Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 866;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.