Структура MRP, MRPII-системи. Входи і виходи MRP-системи. Взаємодія модулей MRP-системи.

Основні елементи MRP системи можна розділити на елементи, що надають інформацію, програмна реалізація алгоритмічної основи MRP і елементи, що представляють результат функціонування програмної реалізації MRP. На рис. 5.1 показані вхідні і вихідні параметри для MRP-системи.

 

Рис. 5.1. Вхідні і вихідні параметриMRP-системи

 

 

Вхідні дані:

Опис стану матеріалів (Стан запасів, Stock / Requirement List)

Поточний стан запасів відбивається у відповідних таблицях бази даних із зазначенням всіх необхідних характеристик облікових одиниць. Кожна облікова одиниця, незалежно від варіантів її використання в одному виробі або багатьох готових виробах повинна мати тільки одну ідентифікаційну запис з унікальним кодом. Як правило, ідентифікаційна запис облікової одиниці містить велику кількість параметрів і характеристик, використовуваних MRP системою, які можна класифікувати так:

- Загальні дані: код, опис, тип, розмір, вага ...

- Дані запасу: одиниця запасу, одиниця зберігання, вільний запас, оптимальний запас, запланований до замовлення, замовлений запас, розподілений запас, ознака партії / серії ...

- Дані по закупівлях і продажах: одиниця закупівлі / продажу, основний постачальник, ціна, ...

- Дані по виробництву і виробничими замовленнями і т.д.

Записи облікових одиниць оновлюються щоразу при виконанні операцій з запасами, наприклад, заплановані до закупівлі, замовлені до поставки, оприбутковані, шлюб і т.д.

Програма виробництва (Основний Виробничий План-графік (ОПП), Master Production Schedule (MPS))

Основний виробничий план, як правило, формується для поповнення запасу готової продукції або задоволення замовлень споживачів.

На практиці розробка ОПП видається петлею планування. Спочатку формується чорновий варіант для оцінки можливості забезпечення реалізації з матеріальних ресурсів і потужностям.

Система MRP здійснює деталізацію ОПП в розрізі матеріальних складових. Якщо необхідна номенклатура та її кількісний склад не присутній у вільному або замовленому раніше запасі або у разі незадовільних за часом планованих поставок матеріалів та комплектуючих, ОПП повинен бути відповідним чином скоректований.

Після проведення необхідних ітерацій ОПП утверджується як чинний і на його основі здійснюється запуск виробничих замовлень.

Перелік складових кінцевого продукту (Відомість матеріалів і складу виробу (ВМ), Bill Of Materials (BOM))

Відомість матеріалів (ВМ) являє собою номенклатурний перелік матеріалів та їх кількості для виробництва деякого вузла або кінцевого виробу. Спільно зі складом вироби ВМ забезпечує формування повного переліку готової продукції, кількості матеріалів і комплектуючих для кожного виробу і опис структури виробу (вузли, деталі, комплектуючі, матеріали та їх взаємозв'язку).

Відомість матеріалів і склад вироби являють собою таблиці бази даних, інформація яких коректно відображає відповідні дані, при зміні фізичного складу виробу або ВМ стан таблиць повинно бути своєчасно скориговано.

Основні операції

На підставі вхідних даних MRP система виконує такі основні операції:

- На підставі ОПП визначається кількісний склад кінцевих виробів для кожного періоду часу планування

- До складу кінцевих виробів додаються запасні частин, які не включені в ОПП

- Для ОПП і запасних частин визначається загальна потреба в матеріальних ресурсах відповідно до ВМ і складом вироби з розподілом за періодами часу планування

- Загальна потреба матеріалів коригується з урахуванням стану запасів для кожного періоду часу планування

- Здійснюється формування замовлень на поповнення запасів з урахуванням необхідних часів випередження

Вихідні дані

Результатами роботи MRP системи є:

- План-графік постачання матеріальними ресурсами виробництва - кількість кожної облікової одиниці матеріалів і комплектуючих для кожного періоду часу для забезпечення ОПП.

Для реалізації плану-графіка постачання система породжує план-графік замовлень в прив'язці до періодів часу, який використовується для розміщення замовлень постачальникам матеріалів і комплектуючих або для планування самостійного виготовлення

- Зміни плану-графіка постачання - внесення коригувань в раніше сформований план-графік постачання виробництва

- Ряд звітів, необхідних для управління процесом постачання виробництва

CRP - система планування виробничих потужностей

Однією зі складових інтегрованих інформаційних систем управління підприємством класу MRP є система планування виробничих потужностей (CRP).

Основним завданням системи CRP є перевірка здійсненності ОПП з точки зору завантаження обладнання по виробничим технологічним маршрутам з урахуванням часу переналагодження, вимушених простоїв, субпідрядних робіт і т.д.

Вхідні дані для CRP:

план-графік виробничих замовлень і замовлень на поставку матеріалів і комплектуючих, Вихідні дані: графік завантаження устаткування і робочого персоналу.

Основні функції MRP систем:








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1472;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.