Гідросистеми з регульованим насосом і дроселем

На рисунку 10.1 зображена типова схема гідросистеми з регульованим насосом 3, що приводиться в обертання електродвигуном М, із трипозиційним чотирилінійним розподільником 2 з ручним керуванням, за допомогою якого здійснюється реверс поршня силового циліндра 1. У середньому положенні розподільника 2 всі його канали з’єднуються з баком 5, що відповідає холостому ходу (розвантаженню) насоса й «плаваючому» стану поршня циліндра. Насос 3 має фільтр 4, встановлений на всмоктувальному трубопроводі, і запобіжний клапан 6.

Рисунок 10.1 – Схема типової гідросистеми з регульованим насосом

 

На рисунку 10.2 зображена схема гідросистеми з регульованим дроселем, установленим на лінії подачі (на вході). У схемі передбачене з’єднання порожнин циліндра, для забезпечення чого застосований чотириходовий перемикач 5, що втоплюється за допомогою упорів 4 на штоку циліндра.

Система має нерегульований насос 9 із запобіжним клапаном 7, трипозиційний чотирилінійний розподільник 6 із ручним керуванням, регульований дросель 2 і двопозиційний перемикач 5 із приводом від упору 4 рухомого штока силового циліндра 3 та з установленням у вихідне (верхнє) положення під дією пружини.

У середньому положенні розподільника 6, наведеного на рисунку 10.2, всі його канали з’єднані між собою і з баком, що відповідає розвантаженню насоса й «плаванню» поршня циліндра.

Рисунок 10.2 – Гідросистема із дросельним керуванням

 

Положення розподільника в правій його позиції відповідає руху поршня силового циліндра 3 вправо (рідина від насоса надходить у ліву порожнину), причому в цьому положенні розподільника 6 і втопленого перемикача 5 рідина як від насоса, так і з неробочої (правої) порожнини циліндра 3 надходить у ліву його порожнину (у цьому випадку робочою площею циліндра є площа перерізу штока), що сприяє прискореному переміщенню поршня вправо. Після того як натискання упора 4 на перемикач 5 припиниться, він під дією пружини переміститься вгору і відокремить ліву порожнину циліндра 3 від правої, з’єднавши останню через розподільник із баком 8. У результаті в ліву порожнину циліндра буде надходити лише рідина, яка проходить через регульований дросель 2, що відповідає регульованому робочому ходу поршня циліндра 3.

При установці розподільника 6 у ліве положення рідина від насоса 9 надходить при невтопленому перемикачі 5 у праву порожнину циліндра 3, здійснюючи зворотний хід поршня. При цьому рідина, що витісняється з лівої порожнини циліндра 3, надходить через дросель 2 і зворотний клапан 1 у бак.

При натисканні в цьому випадку на перемикач 5 канал насоса перекриється.

Рисунок 10.3 – Гідросистема із циліндром однобічної дії

 

На рисунку 10.3 зображена схема гідросистеми із силовим циліндром 1 однобічної дії й регульованим насосом 4. Гідросистема керується трилінійним двопозиційним розподільником 2 з ручним керуванням. Для запобігання перевантаженням система обладнана запобіжним клапаном 3.

У положенні розподільника 2, показаному на рисунку 10.3, а, рідина від насоса надходить у силовий циліндр 1. Лінія бака при цьому перекрита. При переміщенні розподільника в протилежне положення вихідний канал насоса 4 перекривається, а циліндр 1 з’єднується з баком, у результаті поршень циліндра під дією ваги вузла, що приводиться, опускається вниз. Швидкість опускання регулюється за допомогою дроселювання рідини, яка відводиться, розподільником 2.

При застосуванні в останній схемі трилінійного трипозиційного розподільника (рисунок 10.3, б) можна забезпечити в середньому його положенні запирання рідини в силовому циліндрі 1 (для втримання, наприклад, вантажу в піднятому положенні) при одночасному з’єднанні насоса 4 з баком.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 675;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.