Визначення вартості проектних робіт

Початковим етапом економічного існування об'єкта є проектування, проте більшу увагу приділяють безпосередньо будівництву. Питома вага вартості стадії проектування, як правило, коливається в межах 1 – 7,0 % вартості будівництва залежно від складності проекту.

Саме на стадії проектування вирішуються питання, пов'язані з економічною ефективністю капітальних вкладень, визначаються види продукції майбутніх підприємств, трудомісткість її виготовлення і собівартість, а також відбувається перетворення початкових положень, що уточнюють вимоги, які групуються в завданні на проектування: видається повна документація об'єкта, що зумовлює його конструкторську ідею, технологію будівництва й експлуатацію.

Неповторність виробничих процесів вимагає пильної технологічної уваги до нормативів і норм не тільки на стадії проектного завдання, але і самого процесу проектування. Проте обмежуватися тільки технологічною увагою було б неправомірно і неправильно.

Основними формами управління витратами проектування в нашому випадку є економічне обгрунтування і планування робіт.

Під економічним обгрунтуванням робіт слід розуміти визначення:

– трудомісткості й вартості проекту;

– вартості упровадження результатів проекту у виробництво;

– економічних можливостей виконання роботи;

– важливості проектованого об'єкта для суспільства;

– витрат матеріалів, перспективності об'єкта;

– надійності і терміну служби;

– прибутку, який може бути отриманий у результаті реалізації проекту.

З метою приведення кошторисно–нормативної бази України відповідно до чинного законодавства згідно з Наказом № 285 від 14.12.2000 р. були затверджені і введені в дію з 1.01.2001 р. «Правила визначення вартості проектно–вишукувальних робіт для будівництва, яке здійснюється на території України» із застосуванням поправкових коефіцієнтів до кожного розділу збірника.

Кошторисна вартість проектно-вишукувальних робіт на сьогоднішній день визначається двома методами:

– на основі діючих в Україні збірників цін на проектні роботи для будівництва із застосуванням відповідних коефіцієнтів та індексів для будівництва всіх галузей народного господарства України;

– із застосуванням усереднених процентних показників вартості проектних робіт до вартості будівельно–монтажних робіт для будівництва об'єктів житла і соціальної сфери за формою 3-П (у залежності від вартості людино-доби, див. дод. 6).

Для визначення вартості проектних робіт калькуляційним методом використовують Збірник цін на проектні роботи для будівництва, що складається з 65 розділів (Розділів, присвячених будівництву залізниць, - 28).

Норми встановлюють основні правила визначення вартості проектно-вишукувальних робіт для нового будівництва, розширення, реконструкції і технічного переозброєння підприємств, будівель і споруд, ремонту житла об'єктів соціальної сфери і комунального призначення.

Кошторисна вартість проектно-вишукувальних робіт – вартість, визначена на основі діючих норм з урахуванням усереднених показників вартості робіт. Не дивлячись на те, що норми носять обов'язковий характер для будівництва, здійснюваного за рахунок державних засобів, і рекомендаційний характер для здійснення будівництва із залученням інших джерел фінансування, нормативи служать ціновим орієнтиром договірної ціни або, іншими словами, кількісним орієнтиром у грошовому вираженні при визначенні договірної ціни, тим більше, якщо йдеться про прогнозний характер вартості проектних робіт.

Вартість проектно-вишукувальних робіт – це сума коштів, необхідних для відшкодування витрат, зазнаних проектною організацією при створенні проектної продукції, а також податків, зборів і обов'язкових платежів до державного бюджету для отримання економічно обгрунтованого прибутку, що зрештою позначається на поповненні бюджетів різних рівнів.

Вартість видів проектних робіт, врахованих цінами, визначається за приведеними в розділах Збірника таблицями відносної вартості і може уточнюватися проектною організацією в межах загальної вартості по кожній стадії проектування як при виконанні робіт власними силами, так і при передачі частини робіт субпідрядним проектним організаціям за узгодженням з ними. Це більш об'єктивно відображає не тільки витрати на проектування, але і вартість самих проектних робіт.

Складова частина проектної діяльності – наукове прогнозування, націленість на випуск продукції, надзвичайно конкурентоспроможної. У сучасному проектуванні слід враховувати істотні результати не тільки наукових розробок, але і конструкторсько-технологічних.

Вартість розроблення робочого проекту (проекту) визначається за формулою

 

, (2.1)

 

де С – вартість розроблення робочої документації, тис. крб;

К1 – коефіцієнт відношення вартості проекту до вартості робочої документації;

К2 – коефіцієнт відношення вартості робочого проекту (включаючи робочу документацію) до вартості робочої документації.

Вартість розроблення робочої документації С визначається у кошторисі форми №2–П (дод. 5), за формулою

 

 

, (2.2)

 

де а та в – постійні величини для певного інтервалу основного показника проектованого об'єкта, тис. крб;

х – основний показник проектованого об'єкта.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1613;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.