Оцінка економічної ефективності інвестиційних проектів

Найважливіша категорія економічної науки - ефективність. Аналіз розвитку суспільного виробництва неможливо вести, не використовуючи це ключове поняття. Під економічною ефективністю розуміють співвідношення результату або ефекту та витрат, що його викликали. Ефективність – це відносна величина, що вимірюється у частках одиниці або в процентах і характеризує результативність витрат.

Критерії ефективності – максимум ефекту при заданих витратах або мінімум витрат для досягнення необхідного ефекту. Ефект – це різниця результату й витрат і виражається абсолютною величиною (сумою).

Ефектом інвестицій вважається результат інвестиційної діяльності, який у теорії ефективності ототожнюється з фізичним обсягом чистого продукту. На рівні галузей і підприємств ефектом вважають чисту продукцію або частину продукції – прибуток. Ефектом вважається зниження витрат – живої праці, собівартості, матеріальних ресурсів, капітальних вкладень та оборотних коштів, що призводить до зростання чистого продукту (прибутку).

Витратами вважають усю сукупність витрачених для досягнення ефекту ресурсів. У будівництві це – сукупність витрат, що необхідні для здійснення інвестиційного проекту.

Показники ефективності (рис. 1.4) можуть бути визначені зіставленням результату і витрат різними способами.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 643;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.