Лізингове інвестування

Подальше вдосконалення системи кредитування витрат на придбання обладнання призвело до появи нових форм вирішення проблеми. Одноєю з таких форм є лізинг.

Лізинг –довгострокова оренда машин, обладнання, транспортних засобів, а також споруд виробничого характеру, тобто форма інвестування.

Лізинг - комплекс майнових відносин, що складаються в процесі передачі майна в тимчасове користування. Відповідно до законодавства це різновид орендних відносин. Лізингова угода має три сторонній характер і складається з трьох учасників:

- лізингодавець – особа, яка надає майно на умовах лізингової угоди;

- лізингоотримувач - користувач майна;

- продавець лізингового майна, наприклад завод - виготівник або особа, що продає майно, є об'єктом лізингового договору.

Види лізингу за терміном дії договору й ступенем окупності:

1. Фінансовий лізинг із повною окупністю або повною виплатою являє собою форму довгострокового кредитування купівлі основних засобів. Контракт за фінансовим лізингом укладається на термін, що приблизно дорівнює терміну служби обладнання, взятого в оренду. Лізингоотримувач може також після завершення строку договору придбати орендоване майно у власність за залишковою вартістю.

2. Оперативний договір про оренду може бути розірваний у будь-який момент у рамках строку його дії, що становить 3-5 років. По закінченні строку оренди майно повертається лізингодавцю.

При оперативному лізингу ризик і витрати з несумлінного користування майном лежать на лізингодавці.

За обсягом обслуговування:

1. Револьверний лізинг - лізинг із заміною майна, коли за технологією робіт потрібне різне встаткування.

2. Зворотний лізинг - різновид фінансового лізингу. Підприємство-власник майна продає це майно лізинговій компанії, а потім бере це майно в оренду в лізингової компанії в тимчасове користування. Незважаючи на участь у цьому випадку 2 суб'єктів формально беруть участь 3.

Розмір лізингових платежів складається зсуми амортизаційних відрахувань, суми компенсуючих видатків лізингодавця, пов'язаних із придбанням майна, комісійної винагороди лізингодавця, плати за додаткові послуги, які передбачені договором.

Прикладом лізингових відносин при будівництві залізниць може бути лізинг з аренди машин для будівництва колії євро шириною 1435 мм [35].

 

Рис. 1.3. Заміна колії на мосту біля ст. Новоселівка Південної залізниці. Червень 2003 р.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1995;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.