Економічний зміст інвестицій

Економічна діяльність господарюючих суб’єктів і держави в цілому характеризується обсягом здійснюваних інвестицій.

У широкому розумінні інвестиції – це вкладення капіталу з метою подальшого його збільшення. У господарській діяльності інвестиції мають фінансове та економічне визначення.

За фінансовим визначенням, інвестиції - це всі види активів (коштів), що вкладаються у господарську діяльність із метою отримання доходів (прибутку).

За економічним визначенням, інвестиції - це капітальні вкладення (витрати) на створення, розширення, реконструкцію й технічне переобладнання основного капіталу, а також пов’язане з цим збільшення оборотного капіталу.

Інвестиції виражають усі види майнових та інтелектуальних цінностей, які вкладаються в об’єкти підприємницької діяльності й відтворювальної діяльності, внаслідок чого формується прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

За визначенням економіки підприємств, інвестиції - довгострокові вкладення засобів як усередині країни, так і за кордоном із метою створення нових і модернізації діючих підприємств, освоєння новітніх технологій і техніки, збільшення виробництва й одержання прибутку, а інвестор – приватний підприємець, організація або держава, що здійснює довгострокове вкладення коштів у яку-небудь справу, підприємство з метою через усвідомлення блага одержати прибуток.

Інвестиційними цінностямив умовах ринкової економіки виступають:

-рухоме та нерухоме майно;

- кошти, цільові банківські вклади, кредити, акції, цінні папери;

- майнові права, що випливають з авторського права, ліцензії, ноу-хау, досвід та інші інтелектуальні цінності. Ноу-хау – сукупність технічних, технологічних, комерційних та інших знань, оформлених як технічна документація, навичок і виробничого досвіду, необхідних для організації виробництва, але не запатентованих;

- права на користування землею та іншими природними ресурсами, а також інші майнові права.

На залізничному транспорті значних інвестицій вимагають реалізація програми інформатизації, підвищення безпеки руху, впровадження ресурсозберігаючих технологій.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1782;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.