Виправлення помилок і зміни в облікових оцінках

В процесі ведення господарської діяльності і відображення господарських операцій, що відбулися, в системі рахунків бухгалтерського обліку та фінансової звітності, інколи, допускаються ті чи інші помилки. Одні помилки називаються механічними, т. як з’являються внаслідок неуважності, збоїв в комп’ютері, відволіканні під час опрацювання облікової інформації тощо, інші – арифметичними, тобто такі, що сталися в результаті арифметичних дій, навмисними, допущенні бухгалтерами спеціально із певних міркувань.

Порядок виправлення виявлених помилок і відображення змін у фінансової звітності регламентується нормами П(С)БО 6 „Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”

Норми цього Положення (стандарту) застосовуються у фінансової звітності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі – підприємств) усіх форм власності (крім бюджетних установ.

Згідно цього П(С)БО виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх періодах, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного періоду.

Приклад. При складанні річного Звіту про фінансові результати, бухгалтером виявлено, що при складанні Звіту за четвертий квартал минулого року, було занижено сума виручки (доходу) від реалізації продукції на суму 48000 грн., про що було складена бухгалтерська довідка. За наслідком цієї операції необхідно зробити відповідне виправлення і відобразити записом:

Кредитове сальдо рахунку 441 „Прибуток нерозподілений” на початок року: плюс 48000 грн. ( у такому випадку збільшується, тільки сальдо рах. 441, не торкаючись змін на рах. 64 „Розрахунки за податками й платежами” стосовно збільшення зобов'язань з податку на прибуток і податку на додану вартість. Ці податки розраховуються за даними податкової звітності: Декларації з податку на прибуток підприємств та Декларації з податку на додану вартість, які складаються на основі даних реєстру виданих/ отриманих податкових накладних, де вказується інформація про весь обсяг продаж, у тому числі, що підлягає оподаткуванню і звільнений від оподаткування).

Сума цієї помилки, 48000 грн., буде відображена у Звіті про власний капітал, у графі 8 „Нерозподілений прибуток” на початок року – стаття „Виправлення помилок”, рядок 030.

Помилки, допущенні під час ведення обліку у попередніх періодах, виправляються шляхом повторного їх відображення на рахунках бухгалтерського обліку, способом „додаткової статті (додаткового запису)”. Вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансової звітності, тобто слід робити відповідні коригування і подання повторної, уточненої, скоригованої звітності.

Приклад. При складанні річної фінансової звітності виявлено, що за минулий звітний період, в бухгалтерському обліку: 1. не донараховано амортизація основних засобів виробничого призначення в сумі 3520 грн.; 2. не було списано на виробництво продукції вартість використаної сировини на суму 8561 грн.; 3. збільшено собівартість випущеної продукції на 450 грн. (Не було враховано економія по витрачених матеріалів). Допущенні помилки виправляються наступними бухгалтерськими записами, наведеними у бухгалтерський довідці:

№ операції Сума, грн. Кореспонденція рахунків
    Дебет Кредит
3520,00 1. 23 „Виробництво” або 91„Загальновиробничі витрати”(для середніх та великих підприємств, коли неможливо здійсненні витрати, напряму, включити у собівартість продукції) 2. 23 „Виробництво” 131 „Знос основних засобів”   91 „Загальновиробничі витрати” (в порядку розподілу накопичених витрат згідно П(С)БО 16 „Витрати”
8561,00 23 „Виробництво”   80 „Матеріальні витрати” і 23 „Виробництво” 201 „Сировина й матеріали”, якщо використовуються рахунки класу 8 „Витрати за економічними елементами”: 201 „Сировина й матеріали” і 80 „Матеріальні витрати”  
(450,00) 26 „Готова продукція” 23 „Виробництво” – способом „червоне сторно”

За наслідком здійснених виправлень необхідно внести відповідні коригування у фінансових звітах і подати до відповідних органів скориговану фінансову звітність:

№ виправлення Назва форми фінансової звітності Код рядку Сума, тис. грн.
Баланс   Звіт про фінансові результати 3,5 (3,5) 3,5
Баланс   Звіт про фінансові результати 120 і 8,6 (8,6) 8,6
Баланс   Звіт про фінансові результати 0,5 (0,5) (0,5)

Норми П(С)БО 6 дозволяють переогляд облікової оцінці, в разі зміни обставин, на яких базувалася ця оцінка, або отримання додаткової інформації.

Облікова оцінка – попередня оцінка, яка використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами. Отже, йдеться про переогляд того методу оцінки, що використовувався в процесі ведення поточного бухгалтерського обліку, Наприклад, за даними проведеного аналізу ефективності використання методу оцінки „Ідентифікована вартість” для обліку надходжених запасів, підприємство дійшло висновку про доцільність переходу на їх оцінку за методом обліку „середньозважена вартість”.

Наслідки зміни в облікових оцінках слід включити до тієї ж самої статті Звіту про фінансові результати, яка раніше застосовувалась для відображення доходів або витрат, пов’язаних з об’єктом такої оцінки, в тому періоді, в якому відбулася зміна, а також в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди. Тобто зміни облікових оцінок впливають тільки на майбутнє і не стосуються минулих періодів, не вимагають повторного надання порівнювальної інформації.

Приклад. В результаті зміни методу оцінки виробничих запасів FIFO на середньозважену вартість підприємство отримало додатковий доход – 20500 грн. (На 1-е січня поточного року залишки виробничих запасів – матеріалів, за методом FIFO дорівнювали – 150000 грн., після переходу на метод „середньозважена вартість” – 170500 грн.), який слід включити у Звіті про фінансові результати за перший квартал поточного періоду у статті „Інші операційні доходи”.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1164;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.