Інформаційне забезпечення для складання Звіту про власний капітал

Продовження табл. 4.1

Показник/ статті (розділи) Джерело
Залишок на початок року і На кінець року Рядок 380, графа 3, Балансу (Форма № 1) Рядок 380, графа 4, Балансу (Форма № 1)
Зміна облікової політики Виправлення помилок Інші зміни Суми коригувань, передбачених П(С)БО 6 „Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”. Не вважається зміною облікової політики проведення господарських операцій, які відрізняються за змістом від попередніх операцій ( подій, явищ) та здійснення господарських операцій, що не відбулися раніше. Вплив зміни облікової політики на події та операції минулих періодів відображується у звітності шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку або повторного відображення їх на тих же рахунках бухгалтерського обліку, що й в минулому періоді. Суму коригування суттєвої помилки, допущеної під час складання звіту відображується у звіті за статтею „Нерозподілений прибуток” з відповідним знаком (+, -)
Скоригований залишок на початок року Залишок власного капіталу на початок звітного року після внесення відповідних коригувань
  Переоцінка активів Інформація, відображена на бухгалтерських проведеннях: дебет рах. 10, 11, 12, 15, 16 кредит рах. 423 та відповідно дебет рах. 423 кредит рах. 10 -12, 15, 16. Журнал № 4, Головна книга по даним рахункам, Аналітичних облік по рахунку 423.
Чистий прибуток (збиток) за звітний період Рядок 380, Звіту про фінансові результати (Форма № 2)
Розподіл прибутку Наводиться сума нарахованих дивідендів учасникам (акціонерам): дебет рах. 443 кредит рах. 671, дані про інший розподіл прибутку між учасниками (власниками) підприємства, спрямування прибутку до збільшення: статутного капіталу: дебет рах.443 кредит рах. 40, резервного капіталу: дебет рах.443 кредит рах. 43, створення фондів спеціального призначення, наприклад, на розширення виробництва: дебет рах. 443 кредит рах. 426.
  Внески учасників Наводяться дані про збільшення статутного капіталу підприємства та зміни неоплаченого капіталу внаслідок збільшення/ зменшення дебіторської заборгованості учасників за внесками до статутного капіталу підприємства: дебет рах. 46 кредит рахунку 40 та дебет рах. 10, 12, 15, 20, 28 тощо кредит рах. 46. Аналітичний облік по рахунках 40 і 46.
  Вилучення капіталу Наводяться дані про зменшення власного капіталу підприємства внаслідок виходу учасника (акціонера), викупу чи анулювання викуплених акцій акціонерним товариством, зменшення номінальної вартості акцій або з інших причин. Записи на рахунках: дебет рах. 45 кредит рах. 30, 31, 34, 42 та ін; дебет рах. 30, 31, 40, 42, 44, 46 кредит рах. 45. аналітичний облік по рахунках 40, 45, 46.
Інші зміни в капіталі Наводяться про всі інші зміни у власному капіталі підприємства, що не були включені до вищезазначених статей (розділів), зокрема списання невідшкодованих збитків, безкоштовно одержані необоротні активи та ін зміни. Записи на рахунках: дебет рах. 44 кредит рах. 23; дебет рах 10 – 12, 15, 16 кредит рах. 424, (безкоштовне одержання оборотних активів не показується, т. як така операція відображується записом: дебет рах. 20 – 28 кредит рах. 718”Безкоштовно отримані оборотні активи”), 43, 67, 68.
Разом змін в капіталі Наводиться підсумок змін у складі власного капіталу за звітний період, що визначається як сума всіх змін, відображені у рядках 060 – 280. Залишок власного капіталу на кінець року визначається виходячи з його скоригованого залишку на початок року (рядок 050) і підсумку змін у капіталі (рядок 290).

Дані в графах 3 – 11 наводяться зі знаком „+” або „-”, що означає збільшення або зменшення залишку відповідного елементу власного капіталу.

У Примітках до річної фінансової звітності (акціонерними товариствами) необхідно відобразити інформацію про: - Загальну кількість та номінальну вартість акцій, на які передбачається здійснити передоплату;

- загальну кількість та номінальну вартість акцій, на які здійснена передоплата, у порівнянні із передбаченими величинами.

- Загальну суму коштів, одержаних у ході передоплати за акції, у такому розрізі:

* всі грошові кошти, внесені як плата за акції, із зазначенням кількості акцій;

* загальну суму іноземної валюти, внесеної як плата за акції, із зазначенням кількості акцій та курсу, за яким валюту зараховано в обліку;

* вартісна оцінка майна, внесеного як плата за акції, із зазначенням кількості акцій.

- Акції у складі статутного капіталу за окремими типами і категоріями, зокрема:

* кількість випущених акцій із зазначенням неоплаченої частини статутного капіталу;

* номінальна вартість акцій;

* зміни протягом звітного періоду у кількості акцій, що перебувають в обігу;

* права, привілеї та обмеження, пов’язані з акціями, в тому числі обмеження щодо розподілу дивідендів та повернення капіталу;

* акції, що належать самому товариству, його дочірнім і асоційованим підприємствам;

* перелік засновників і кількість акцій, якими вони володіють;

* кількість акцій, які перебувають у власності членів виконавчого органу, та перелік осіб, частки яких у статутному капіталі перевищують п’ять відсотків;

* акції, зарезервовані для випуску згідно з опціонами та іншими контрактами (форвардними, ф’ючерсними), із зазначенням їх термінів і сум.

- Накопичену суму дивідендів, не сплачених за привілейованими акціями.

- Суму, включену (або не включену) до складу зобов'язань, коли дивіденди були передбачені, але формально не затверджені.

Всі інші підприємства, крім акціонерні товариства, наводять інформацію про:

- розподіл часток статутного капіталу між власниками;

- права, привілеї або обмеження щодо цих часток;

- зміни у складі часток власників у статутному капіталі.

 

Контрольні питання для самоперевірки знань

1. Дайте коротку характеристику П(С)БО 5 „Звіт про власний капітал”.

2. Назвіть джерела інформації для складання Звіту про власний капітал.

3. Охарактеризуйте загальний зміст і структуру Звіту про власний капітал.

4. Порядок коригування залишку статей власного капіталу на початок року.

5. Визначити вплив зміни облікової політики на статті власного капіталу.

6. Визначити вплив переоцінки необоротних активів на статті власного капіталу.

7. Порядок визначення впливу чистого прибутку/збитку та його розподілу на статті власного капіталу.

8. Джерела інформації для заповнення статей „Внески учасників”.

9. Визначити вилучення капіталу на статті власного капіталу.

10. Визначити розмір інших змін в капіталі.

11. Порядок визначення залишку на кінець року.

12. Розкриття інформації про зміни у власному капіталі у примітках до фінансової звітності.

13. Аналітичні можливості Звіту про власний капітал при прийнятті рішень.

14. Функції власного капіталу підприємства.

 

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1231;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.