IV. Складання схеми розміщення гостей за столами

Для офіційних прийомів передбачаються певні правила розмі­щення гостей у відповідності до їх службових посад, рангів або сус­пільного стану.

Розміщення гостей за столами залежить від багатьох чинників, основними з яких є наступні: подія, з нагоди якої влаштовано прийом, вид і місце проведення прийому, розташування вікон, дверей, кіль­кість гостей, наявність або відсутність гостей тощо.

Якщо прийом проводиться з розміщенням за столами, то кож­ному гостю відводиться чітко визначене місце в залежності від його рангу чи посади. Для цього складається так звана „картка розмі­щення гостей за столом”.У її складанні дотримуються прийнятих у протоколі правил.

 


1.Якщо на прийомі присутні тільки чоловіки та кількість запро­шених осіб є невеликою,то перше почесне місце - праворуч від господаря, а друге почесне місце - ліворуч; усі розміщуються обличчям до дверей. У випадку, коли двері знаходяться збоку, найпочесніші місця - напроти вікон, що виходять на вулицю. Іноді з метою безпеки розміщення коригується.

2.Якщо гості запрошені з дружинами, то перше почесне місце - праворуч від господині прийому, де розміщується почесний гість, а праворуч від господаря - дружина почесного гостя.

3.Якщо прийом влаштовується на честь вельми поважного гостя,його можна розмістити напроти господаря (так зване "президент­ське розсаджування").

4.Подружні парине розташовуються поруч, а жінки - поруч жінок. Жінок не розміщують на кінцях столу, якщо на торцях не сидять чоловіки.

5.Обов'язковим є дотримання черговості місцьгостей і організаторів прийому, співвітчизників та іноземних гостей, чоловіків і жінок.

6.Розсаджування орієнтується відносно вікон і дверей примі­щення,в якому влаштовується прийом. Найпочесніший гість має місце обличчям до вікна. Господар розташовується обличчям до дверей (за винятком першого варіанта).

7.Ніхто з гостей не повинен сидіти спиноюдо почесних гостей.

8.В аванзалі має бути столик із схемою розміщення гостейза столами. Кожному гостю видається картка розміром із візитку зі схемою столу, в якій зазначено місце гостя.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1194;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.