Теорія масової інформації» як дисципліна: мета і завдання вивчення курсу

 

Бурхливість процесів інформатизації впливає на журналістську діяльність, вимагаючи від професіонала глибокого розуміння актуальних тенденцій і напрямів змін у медіапросторі, вміння ефективного регулювання інформаційними потоками, інформування масової аудиторії. Дисципліна «Теорія масової інформації» покликана підготувати фахівця, що володіє знаннями з ключових проблем інформації, а також специфіки функціонування засобів масової інформації у сучасному соціокультурному середовищі.

Одним із основних завдань курсу є висвітлення закономірностей і механізмів інформаційного обміну, особливостей утворення, поширення, сприйняття нової інформації. Сутнісне розуміння студентами основних понять дисципліни як: «інформація», «масова інформація», «інформаційний ресурс», «інформаційний потік», «інформаційний процес», «інформаційне суспільство» базується на розумінні різнобічності, динамічності інформації, визначення якої є значно ширшим за прикладне її витлумачення. Засвоєння термінології, опанування методики аналізу інформаційних процесів вимагає міждисциплінарного підходу, а також вивчення основ фундаментальних наукових концепцій.

У сучасному суспільстві поняття інформації стрімко змінюється, набуває багатозначності: від тлумачення її як засобу передачі знань до визнання глобальної ролі у формуванні суспільства і людини. Зміст поняття «інформація» залежить від розвитку інформатики – дисципліни, що останнім часом активно взаємодіє з гуманітарною сферою. Звідси в організації курсу дисципліни «Теорія масової інформації» доцільно враховувати диференціацію загальної інформатики на два спрямування: технічне, що висвітлює кількісні й цифрові аспекти, і гуманітарне, що досліджує інформаційні проблеми у соціо- та антропологічній площині, інформаційні технології та їх використання у журналістській діяльності. Цим зумовлено поділ курсу на два змістові модулі. Важливим видається системний підхід до вивчення основного предмету дисципліни: зосередження на закономірностях утворення і функціонування інформаційних систем, історії їхньої еволюції, особливостях організації, а також соціальному середовищі інформації.

Отже, курс знайомить студентів з основними проблемами вивчення інформаційних процесів, властивостями і видами інформації, специфікою регулювання інформаційного потоку, а також визначає особливості формування і передачі масової інформації, сприяє поглибленню й уточненню масово-інформаційної природи журналістики.

Предмет курсу – масова інформація, її види, властивості та особливості передачі в контексті інформаційних процесів.

Мета курсу «Теорія масової інформації» сформувати теоретичні знання щодо сутності масової інформації, її основних властивостей, закономірностей взаємодії. Основними завданнями навчальної дисципліни є:

- розглянути провідні концепції теорії інформації;

- визначити властивості та види інформації, структуру інформаційного процесу;

- окреслити напрями і особливості розвитку масової інформації;

- розкрити проблеми журналістики як масово-інформаційної діяльності;

- навчити основам пошуку, організації і збереження інформації.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 982;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.