Основні підходи до визначення поняття інформації

 

«Інформація – це інформація,

а не матерія і не енергія» Н. Віннер

Термін «інформація» походить від латинського «informatio», яке має три значення:

- роз’яснення, виклад, витлумачення;

- представлення, поняття;

- ознайомлення, просвіта.

Загальноприйнятого визначення інформації не існує. У залежності від галузі використання термін «інформація» одержав безліч визначень.

Інформація (від лат informo – формувати, утворювати) у широкому розумінні – сукупність відомостей вербального і невербального характеру; у вузькому – сукупність повідомлень щодо актуальних питань, що стосуються будь-якої сфери діяльності людини або суспільства. У «Термінологічному словнику з інформатики», виданого Міжнародним центром з наукової та технічної інформації, інформація потрактовується як зміст зв’язку між матеріальними об’єктами, що проявляється у зміні станів цих об’єктів.

Отже, поняття «інформація» багатозначне. Із-посеред його найвизначніших і найпоширеніших витлумачень можна назвати наступні:

а) відомості або повідомлення про щось (побутове);

б) оригінальність, новизна;

в) комунікація та зв‘язок, в процесі якого усувається невизначеність (теорія зв’язку, американський інженер Клод Шеннон); «Інформація – це упорядкування». Опорні поняття цього визначення упорядкування-безлад-комунікація відповідають засадам шеннонівської теорії інформація-ентропія-зв'язок. Під інформацією К. Шеннон розумів сигнали корисні отримувачу. Некорисні сигнали – це шум, поміхи. Інформація тут розглядається як те, що, що усуває невизначеність, що вимірюються кількістю невизначеності, яку вона усуває.

Отже, під інформацією стали розуміти не всі повідомлення, а лише ті, що були новими і приносили користь для прийняття певних рішень.

г) передача різноманітності (англійській філософ Уільям Росс Ешбі). У. Ешбі вважав, що інформаціє є там, де проявляється різноманітність. Чим більше у певному об’єкті відмінних однин від одного елементів, тим більше він містить інформації. Інформація – там, де є відмінність принаймні між двома об’єктами. Інформації немає, якщо елементи нерозрізнені. У сер. 1950-х рр. ,використовуючи матеріал статистичної теорії інформації, дослідник виклав концепцію різноманіття. Її сутність – теорія інформації досліджує процеси «передачі різноманіття» каналами зв’язку, причому «інформація не може передаватися у більшій кількості, ніж це дозволяє кількість різноманіття». На основі робіт К. Шеннона, Н. Вінера, У. Ешбі відкрив закон «необхідного різноманіття». Його сутність: для управляння кібернетичною системою потребується регулятор, який обмежує різноманіття збурень, що можуть зруйнувати систему. Однак регулятор допускає таке їх різноманіття, яке корисне для системи.

д) універсальна субстанція, що пронизує усі сфери людської діяльності, слугує провідником знань та думок, інструментом спілкування, взаєморозуміння та співробітництва, утвердження стереотипів мислення та поведінки (ЮНЕСКО);

е) документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі (Закон України «Про інформацію»).

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 4212;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.