Поняття шуму

Якщо повідомлення не несе корисної інформації, тоді воно містить шум. Інформація може перетворюватися на шум, і навпаки, шум може перетворюватись на інформацію. Досить часто різноманітні повідомлення, реклама не мають корисної інформації, тобто перетворюються на шум. Однак, може трапитись, що багато разів бачене оголошення чи опис раптом приверне увагу глядача, і він знайде в ньому корисну інформацію, наприклад в описах ліків в разі захворювання. У такий спосіб шум перетворюється на інформацію. Після цього це повідомлення знову перестане нести корисну для глядача інформацію: інформація знову перетворюється на шум.

Якщо кілька разів повідомляється про одну і ту саму таємницю, то перше повідомлення несе інформацію, а наступні такі повідомлення для однієї і тієї самої людини — шум. Таким чином спосіб інформація перетворюється на шум. Навпаки, якщо якомусь повідомленню спочатку не надавали значення і вважали, що воно не несе корисної інформації, а пізніше в цьому повідомленні виявили корисну інформацію, то в такий спосіб шум перетворюється на інформацію.

Множинність інформаційних потоків призводить до дубляжу або навпаки розрізнення повідомлень, перенасичення каналів сприйняття та нездатність індивідуальної свідомості впоратися з масивами інформації. Основна причина інформаційного шуму – надлишок інформації. Зайва, «фонова» інформація виснажує інтелектуальні сили людини, збільшує енергійні витрати.

Інша причина – накоплення важливої, але повторюваної інформації. Це створює інформаційні шуми, передусім, у науці. Іще одним фактором інформаційного шуму виступає критерій корисності.

Інформайний шум породження урбаністичного середовища. Контролювати рівень інформаційного шуму – завдання майбутнього.

Ви слухаєте по радіо новини, сприймаючі звукові сигнали. Вам все зрозуміло. Це означає, що ваш мозок справляється із задачею перетворення сигналу в інформацію. І раптом ваша сестра вмикає пилосос. У цьому випадку сигнал, що йде від радіо (назвемо його корисним сигналом), частково заглушується звуком пилососа (назвемо його маскуючим сигналом). При цьому споживач отримує недостатню кількість сигналів, щоб сформувати інформацію тотожну джерелу. У наведеному прикладі ми маємо справу із шумом.

Отже, шум – це все, що маскує корисний сигнал. Шум призводить до неповноти, або спотворення отриманої інформації, знижуючи її якість.

 

 

ТЕМА 3








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 881;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.