Матеріальність та ідеальність інформації

 

«Інформація є інформацією,

а не дух і не суб’єктивність» Г. Гюнтер

 

Інформація з філософської точки зору є особливим типом реальності, поряд з матеріальним та ідеальним. На відміну від матеріального буття, якому притаманні просторово-часові форми, й ідеального буття, яке цих форм не має, інформаційному буттю характерні просторові форми. Автори, які ототожнюють знання з інформацією наполягають на абсолютній ідеальності інформації, а матеріальним може бути тільки носій інформації.

Однак незалежно від підходу, сучасною наукою визнається, що матеріальне начало в інформації є первинним. Природна інформація є незалежним явищем і може існувати навіть тоді, коли матеріальний об’єкт вже зникне.

Приклад: Луна має масу, яка існує тому, що існує матеріальний об’єкт Луна. Її маса, як відомо, впливає на океанські приливи на Землі, відокремлюючись від свого джерела у вигляді інформації та передаючись через гравітаційне поле. Маса Луни є об’єктивним фактором, тому ще незмінна незалежно від того, чи спостерігаємо ми за нею чи ні.

На думку В. Глушкова, поняття інформації охоплює як ті відомості, якими обмінюються між собою люди, так і відомості, які існують незалежно від них. Наприклад, далекі світи існують незалежно від того, чи має про них інформацію людство чи ні.

Далі виникають системи ідеальної інформації у суспільстві. Це, передусім, наукова, естетична, політична, релігійна та інші види інформації. Ця інформація є ідеальною, тому що є аспектом суспільної свідомості та відображає матеріальні об’єкти і саме тому, є вторинною.

Те, що ми називаємо ідеальною інформацією не існує без матеріальних факторів і рух ідеальної інформацію уможливлює саме те, що вона набуває матеріально-предметних форм.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 909;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.