Теоретична частина. Рис. 14.1. Устрій стержньового трифазного трансформатора (а),

 

Рис. 14.1. Устрій стержньового трифазного трансформатора (а),

електрична схема з'єднання обмоток трансформатора "зіркою" (б) та "трикутником" (в)

 

Трансформацію електричної енергії в трифазних мережах можна виконувати групою з трьох однофазних трансформаторів, або одним трифазним трансформатором (рис. 14.1,а). Останній засіб більш економічний. Лише при трансформуванні дуже великих потужностей віддають перевагу груповим трансформаторам, що пов'язано з транспортними та економічними труднощами, які обумовлені занадто великими габаритами стержньових трансформаторів.

При ввімкненні первинних обмоток трансформатора "зіркою" (рис. 14.1,б), або "трикутником" (рис. 14.1,в) та підключенні їх до трифазної мережі струми створюють у первинних обмотках фазні магнітні потоки, які зсунуті один від одного на кут 1200. Їх сума для симетричної трифазної системи дорівнює нулю:

 

ФА + ФВ + ФС = 0. (14.1)

 

 

Крім способу з'єднання обмоток важливе значення для паралельної роботи трансформаторів має, так звана, група ввімкнення. Групою ввімкнення називається число від 0 до 11, помноження якого на 300 дає кут зсуву фаз між лінійними напругами ВН та НН (рис. 14.3). Стандарт передбачає дві групи ввімкнення: Υ/Υ-0, Δ/Δ-0, Υ/Δ-11 та Δ/Υ-11.

 

 

Рис. 14.3. Групи ввімкнення обмоток трифазного трансформатора та їх векторні діаграми: а) - Υ/Υ-0, б) - Υ/Δ-11.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 579;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.