III. Заключна частина - 5 хв.



Вступ.

Карта постійний супутник офіцера. В музеях Великої Вітчизняної війни збе­рігаються як реліквії карти - від великих, що належали командуючим армій до маленьких, за якими вели бої за Берлін, Брест, Ірпінь. Кожен офіцер повинен пра­цювати на підготовленій карті, що дасть можливість швидко вирішувати постав­лені задачі. Карта повинна бути оформлена так, щоб її могли зрозуміти інші. Карта є звітним документом, за яким офіцер відповідає за прийняті рішення та за свої дії. Робоча карта являє собою основний бойовий графічний документ, за допомогою якого командири здійснюють управління військами в бою. Робоча карта повинна відповідати певним вимогам, важливіші з яких є наглядність, повнота, точність нанесення обстановки. Для того щоб дотримуватись цих вимог, необхідно твердо знати тактичні умовні знаки, правильно їх відображати на карті та знати правила ведення робочої карти. Без твердих знань умовних знаків командир не зможе своєчасно та наглядно нанести обстановку та, відповідно, не зможе забезпечити повне та об'єктивне відображення на документі всієї інформації, що поступає.

Робоча карта командира призначена для вирішення багатьох різноманітних задач. Перш за все, треба відмітити, що за допомогою робочої карти командир може з’ясувати отриману бойову задачу, вивчити і оцінити обстановку, прийняти рішення, поставити бойові задачі підлеглим підрозділам, віддати вказівки по взає­модії, бойовому, тиловому та технічному забезпеченню, скласти донесення стар­шому начальнику, інформувати сусідів, особисто доповісти про обстановку стар­шому начальнику, рухатись з підрозділами по місцевості, на котрій важко орієн­туватися, вирішувати вогневі задачі по пригніченню або знищенню противника, але всі ці задачі можна виконати, якщо на робочу карту будуть нанесені необхідні відомості, тобто, відомості про противника, про свої підрозділи, сусідів, радіа­ційна та хімічна обстановка.

В сучасних умовах організовувати бій та управляти підрозділами в ході бою без топографічної карти неможливо. Використання карти, як особливої форми пе­редачі інформації, як засіб пізнання бойової обстановки, дозволяє командиру ви­вчити незнайому місцевість, а також, положення об'єктів і військ, що мають прос­торове розташування на місцевості.

Топографічна карта, на котрій графічно за допомогою умовних графічних знаків та скорочених позначень відображається тактична обстановка та її зміни в ході бою, називається робочою картою того командира, котрий її веде.


1.Підготовка карти до роботи.

Вибір карти. В якості робочої карти командира можуть використовуватися карти масштабу 1: 25 000, 1:50 000 1:100 000. Вибір масштабу карти залежить від майбутніх бойових дій, характеру і змісту бойових задач, які доручаються підрозділу.
Найбільш докладною і точною картою є топографічна карта масштабу 1:25 000, тому її доцільно використовувати для детальних розрахунків, особливо, пов'язаних з рішенням вогневих задач підрозділами,інженерним обладнанням рубежів, районів і позицій, форсуванням водних перешкод. Частіше всього така карта використовується як робоча карта для командирів взводів та рот.

Карта масштабу 1:50 000 забезпечує вирішення тих же задач, що і карта масштабу 1:25 000, але з меншою точністю. Точність карти масштабу 1:50 000 дозволяє широко використовувати її в якості робочої карти командирів батальйонів.

Карта масштабу 1:100 000 широко використовується як робоча карта в рухомих видах бою; 1:200 000 - при здійсненні маршів, при перегрупуваннях, в зустрічному бою, при переслідуванні. На цих картах є ті ж топографічні відомості, що і на картах масштабу 1:25 000 або 1:50 000, але з меншою точністю. Середня помилка при вимірюванні відстані складає: для карти 1:25 000– 12-25м, 1:50 000– 25-50м, 1:100 000 – 50-100м, 1:200 000 – 100-200м, 1:500 000 – 250-500м, що не перешкоджає використанню їх в якості робочої карти командирами підрозділів.

Таким чином, всі топографічні карти тактичного або оперативного рівня можуть бути використані як робочі карти.

Оцінка карти.

Оцінка карти полягає у вивченні кожного аркушу карти та уточненні масштабу року зйомки, рекогносцировки, року видання, системи координатної мережі і поправки направлення. Крім того, вивчаються топографічні характеристики аркушів карти: висота перетину, гранична крутизна скатів, що виражається горизонталями.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1198;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.