Закономірності навчання – це зв’язки, що стійко повторюються, між складовими частинами, компонентами процесу навчання.

Об’єктивні закони і закономірності, які відображають суттєві і необхідні зв’язки між явищами і факторами навчання, дозволяють зрозуміти загальну картину розвитку дидактичних процесів. Проте вони не містять безпосередніх вказівок для практичної діяльності, а являються лише теоретичною основою для розробки і вдосконалення її технології. Практичні рекомендації і вимоги до здійснення навчання знаходять відображення і закріплення в принципах і правилах навчання.

Принципи навчання (дидактичні принципи) – це головні (загальні, керівні) положення, що визначають зміст, організаційні форми і методи навчального процесу відповідно з його цілями і закономірностями.

Принципи навчання характеризують способи використання законів і закономірностей відповідно з наміченими цілями.

Принципи навчання за своїм походженням являються теоретичним узагальненням педагогічної практики. Вони носять об’єктивний характер, виникають із досвіду практичної діяльності. Тому принципи являються керуючими положеннями, які регулюють діяльність в процесі навчання людей. Вони охоплюють усі сторони процесу навчання.

В цей же час принципи носять суб’єктивний характер, так як відображаються в свідомості педагога по різному, з різною ступінню повноти і точності.

Неправильне розуміння принципів навчання або їх незнання, невміння слідувати їх вимогам не відміняють їх існування, але роблять процес навчання не науковим, малоефективним, суперечним.

Дотримання принципів навчання – найважливіша умова ефективності процесу навчання – показник педагогічної культури викладача.








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1063;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.