Малювання предметів циліндричної форми

 

Циліндр — геометричне тіло, яке утворюється обертанням прямокутника навколо осі. Предмети, що мають форму циліндра, називаються циліндричними.

Перший циліндричний предмет, який учні малюють з натури, — склянка. Склянка береться з гладенькими стінками, через які добре видно дно. Учні мають можливість побачити, що дно скоротилося мен­ше від отвора, бо воно знаходиться нижче від рівня очей, ніж отвір.

Малюнок склянки і всіх інших предметів циліндричної форми учні виконують нижче лінії горизонту і в такій послідовності: спочатку самостійно визначають, як правильно повернути папір, на якому малюють, а також місце малюнка на аркуші паперу; потім проводять верти кальну лінію, яка буде віссю симетрії предмета, на цій лінії вгорі і внизу визначають висоту предмета, а лініями справа і зліва — ширину; визначають скорочення верхнього і нижнього кола, пам'ятаючи, що нижнє скорочення менше, а тому мала вісь нижнього овала буде більшою, ніж верхнього; проводять великі осі овалів і малюють верх­ню і нижню основи.

Під час малювання доцільно привчити учнів до конструктивної побудови малюнка, тобто у даному разі до наскрізного промальовування. Учні здебільшого промальовують тільки видиму частину предмета, але для правильної передачі звуження кругів треба зображати їх як прозорі. Перед тим, як передати об'єм за допомогою тону, промальовану невидиму частину стирають.

Учнів потрібно навчити малювати циліндричні предмети, розташовані горизонтально, під випадковим кутом до того, хто малює.








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 1304;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.