Малювання об'ємних предметів прямокутної форми

Навички малювання квадрата і прямокутника у перспективі є основою зображення об'ємних предметів прямокутної форми. Малювання об'ємних предметів найкраще починати з куба, форма якого учням відома з уроків математики і праці, на яких вони виготовляли моделі й розгортки його.

До уроку слід підготувати невеликі моделі куба і його кістяка для кожного учня, а також відповідні великі моделі і картонний квадрат такого розміру, як грані великого куба і його кістяка.

Починаючи роботу з пояснення спостережуваної перспективи куба, вчитель прикладає картонний квадрат до сторін моделі куба і його кістяка. Учні пересвідчуються, що грані їх квадратні.

Учитель підходить до кожного ряду учнів і показує модель кістяка куба у фронтальному положенні на рівні очей, вище і нижче рівня очей. Учні роблять те саме із своїми моделями і переконуються, що дві сторони куба залишаються квадратними. Тільки передня — більша, а та, що за нею, здається меншою, тому що вона знаходиться далі. Бічні сторони куба, верхня і нижня змінили свою форму так, як змінював її квадрат, який учні спостерігали і зображували раніше у горизонтальному і вертикальному положенні.

Зробивши зарисовки моделі кістяка куба, розташованого фронтально на різній висоті, можна перейти до вивчення моделі кістяка куба, який знаходиться під кутом до учнів, нижче рівня їхніх очей.

Учні розміщують свої моделі на столах так, щоб вони були під кутом до них, і розглядають їх, а також велику модель кістяка куба. Учні приходять до висновку, що всі сторони куба звужуються, що висота ближніх вертикальних ребер більша, а дальших — менша, що кут нахилу нижніх горизонтальних ребер більший і вони підіймаються вгору під більшим кутом, ніж верхні ребра.

Таким чином, учні детально ознайомились із формою і будовою кістяка куба у фронтальному і кутовому положеннях. Діставши завдання намалювати куб з натури у цих двох положеннях, учні справляються з ним без особливих труднощів.

 








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 1845;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.