КВІТНИКОВО-ДЕКОРАТИВНЕ ОФОРМЛЕННЯ

 

Обовʼязковим елементом зеленого будівництва являються квітники, в які входять клумби, рабатки, групи, поодинокі та інші посадки на фоні газону. Але в квітковому оформленні потрібно враховувати відповідні співвідношення, розміри. Надмірна насиченість парків, скверів, садків та інших обʼєктів озеленення квітниками нераціональна і не завжди виправдана. При проектуванні квітника потрібно керуватись головним принципом – підпорядковувати квіткове оформлення загальній меті даного обʼєкту озеленення, враховувати біля якого обʼєкту його розбивають – чи меморіалу, скверу, адміністративної споруди, палацу і т.і. В такому випадку квітники повині привертати увагу до архітектурної споруди і підкреслювати їх особливості.

Але може бути інша мета – створити у глядача гарний настрій завдяки красі квітів, їх кольору, формі, аромату, свіжості і неповторності. В такому випадку не оформлення підпорядковується архітектурному замислу, а навпаки архітектурні ансамблі і деталі зливаються в гармонії з квітами.

Для кращого виявлення всіх якостей квітів і других рослин, які використовуються в озеоенені при створені парків, садків, скверів і окремих квітників керуються такими класичними стилями: регулярним (геометричним, класичним, французьким) і ландшафтним (англійським, природним).

Створення квітників складається з проектування і перенесення проекту в натуру. Під квітником розуміють площу призначену для оформлення різних обʼєктів, на якій розміщені газони, доріжки, однорічні і багаторічні квітучі і декоративно-листяні рослини різної висоти, а також малі архітектурні форми.

Квітники служат для короткочасного відпочинку і прикрашання ділянки і вони можуть бути різної форми – квадратної, овальної, округлої, прямокутної. І т.д.

Площа квітника коливається від 4-5 до 20 м2 до 1га і більше. Квітник має певні складові: 1)квіткові насадження різної форми; 2) доріжки; 3) газон. Класичним їх поєднанням вважається співвідношення площі квіткових насаджень, доріжок і газону 3:5:8, або 5:8:13 (правило золотої пропорції). В остані роки більше місця відводять під газон і дещо менше під квіти. Рекомендується відводити під деревні культури 40-50%, під кущі – 10-20%, під газони – 8-18%, під квіткові насадження – 4-8% і під доріжки – 15-20%. Приклад. Під квітник відведено 400м2 По правилу золотої пропорції 3:5:8 в сумі получається 16 частин: 400:16=25м2, що сладає 1 частину. Помноживши 25м2 на числа «золотої пропорції» отримуєм: 25х3=75м2 – таку площу відводять під квітники(клумби, рабатки, бордюри...) 25х5=125м2 – під доріжки, 25х8=200м2 – під газон.

При проектуванні перш за все наносят розміри і конфігурацію участка. Для цього в натурі проводят зйомку за допомогою угломірних інструментів і сантиметрової стрічки. План місцевості переносят на папір в масштабі. Потім наносят всі комунальні лінії (каналізацію, електромережу,теплосітку...), які знаходяться на ділянці, а також направлення доріг та доріжок та навколорозміщені обʼєкти.

Під квітники відводят відкриті сонячні місця. На північних та західних границях рекомендується розміщувати захисні смуги з дерев та кущів. Такіж смуги доцільно помітити і зі сторони вулиці, проїжої частини вулиці – для захисту від пилу та шуму. Після цього приступають до планування інших елементів – квітів, малих архітектурних форм іт.д. Після нанесення границь, доріг, місць для клумб іт.д. складають ескізний проект квітника з врахуванням посадки дерев, кущів, квітів. Частіше всього його виконують в масштабі 1:10.

При створенні квітника слід керуватись такими правилами:

1. Самою яскравою, привабливою частиною квітника – клумба. Вона може бути облямівкою басейну, памʼятника, або бути самостійним обʼєктом.

2. Квіткові рисунки (фігури) не повині бути мілкими, бо вони будуть погано виділятись. Краще робити крупний рисунок з простими обрисами.

3. Квіткові рисунки (фігури) повині бути в невиликій кількості і відокремлені газоном.

 

2.При створені квітника використовують різні формиквіткових насаджень: клумби, рабатки, партер, орнаменти (арабески), групи, бордюри, масиви, альпінарії, рокарії, міксбордери і поодинокі посадки (солітери).

Клумби – форма квіткового насадження, яка має різні геометричні контури з біль-менш однаковими розмірами в різних направленнях, виконана з більшим або меншим кутом нахилу від центру. Клумби створюють з невеликим підвищенням над поверхнею землі, газону, дорог. За формою клумби бувають круглі квадратні, прямокутні, овальні, зірчаті та ін. Розміри: від 0,75 до 7-20м в діаметрі, найбільш розповсюджені від 4 до 6м. Поверхню клумби завжди роблять випуклою під кутом 5-10̊ . На таких клумбах добре видно квіти і немає застою води. Розрізняють такі види:

1. Килимові – засаджені низькими квітучими або декоративно-листяними рослинами на одній висоті, часто на фоні газону або у вигляді рисунка.

2. Квіткові – які засаджують в основному більш крупними квітами з невеликою кількістю декоративно-листяних рослин, причому використовують літники, багаторічники, зимуючі і незимуючі рослини. Розрізняють змінні і беззмінні клумби. Змінні – де використовують однорічні декоративні рослини, що замінють на протязі вегетаційного періоду (навесні – віола, незабудки, тюльпани, нарциси, а після них можна засадити петунію, айстри, левені ротики, .. . Беззмінні – часто багаторічні декоративні рослини.

Рабатки (грядки) - форма квітника, яка являє собою видовжені ділянки землі у вигляді грядок, засаджених квітковими та декоративно-листяними рослинами. Другими словами рабатки – це квіткові грядки, які розміщені вздовж доріг, площ або будівель.

Рабатка має різну довжину і ширину в залежності від призначення та площі. Самі короткі – від 2-4 м, а довгі – до декілька сотень метрів. Ширина рабатки від 0,5 до 3-4 м. Найбільш розповсюджені – з шириною 1-1,25 м. Поверхня рабатки завжди рівна, ледь припіднята. До рабаток можна віднести стрічкові посадки шириною до 3м, з 5-8 рядами багаторічників або 8-12 рядами однорічників. Краї рабатки можна робити врівень з газоном або вище на 4-10 см.

За будовою рабатки бувають одонсторонні (асиметричні) та двосторонні (симетричні). На перших високі рослини розміщують біля огорож, фасадів будинків. Двосторонні же в основному в центральній частині квітника. Дуже довгі рабатки можут бути приривними, розбиті на короткі відрізки і неприривними. Часто приривні приривають квадратними або круглими клумбочками, доріжками, крупномірними рослинами ... В практиці найчастіше приривають кущовими чи штамбовими трояндами, хостою або низькорослими формами хвойних рослин.

Арабескаяк форма квіткових насаджень в останій час рідкісна - це невеликі по площі, плоскі або трохи припідняті клумби (вичурної форми), які нагадують обриси і контури листя, квітів, гірлянди, вінки, метеликів та ін рисунки. Арабески розміщують в основному на бокових частинах партерів і квітників, на газоні – в центрі чи по боках. Як правило їх засаджують килимовими низькорослими рослинами. Посадка та догляд за рослинами на арабесках досить робота кропітлива, важка і вимагає значних затрат.

Група –це одна з форм квітника, де висаджується невелика кількість рослин одного виду чи сорту. Для груп використовуються здебільшого високорослі як квітучі так і декоративно-листяні рослини однорічні або багаторічні рослини, кущі або дерева, які висаджуються зближено. Група може бути висаджена на фоні газону, або бути елементом квітника.

Групи бувають: 1) пристінні – для декорування стін, стовбурів дерев, туалетів, загорож, непривабливих місць. Для цього використовують високорослі рослини з декоративним листям (кліщевина, декоративна конопля, дивина)

2) вільноростучі, висаджені на газоні у вільній композиції; для цих груп використовують рослини різної висоти.

Число висаджених повино бути не менше 3-5. Досить часто біля груп зі сторони, яка добре проглядається висаджують низькорослі рослини.

Найчастіше група складається з одновидових посадок, але в останій час все частіше використовують декілька (2-3), які поєднуються між собою по висоті, кольору та ін. ознакам.

Поодинокі, або солітерні посадки –називають одну із форм насадженя окремої однорічної чи багаторічної рослини на фоні газону, квітника, парку чи скверу, малих архітектурних форм...іт.д. Рослини вибирають, керуючись в кожному конкретному випадку окремо: висота, габітус, колір листя, квітів, плодів та ін. характерні ознаки.

Декоративність солітерів повина бути бездогана у всіх відношеннях: сильна облистяність, чудовий габітус, оригінальність листя, рясне і довге цвітіння і т.д. Рослини з більш мілким листям та квітами практикують розміщувати блище до доріг, площадок, алей, а рослини з крупними листками та яскравими квітами подалі, де вони проглядаються здалеку.

Бордюри –форма квітника, яка слугувує каймою або облямівкою квітково- чи декоративнолистяних посадок (контур клумби, вздовж доріжок, рабаток, газону, алей. Інколи бордюри називають рамкою чи каймою.

Бордюри облаштовують шириною 10-40см в 1-5 рядів, в залежності від величини, рослини і характеру самого бордюра. Висаджують полоси квітучих, килимових, однорічних чи багаторічних низькорослих (до 20см), з декоративними листками рослини. Це можуть бути природньо ростучі рослини, живоплоти не більше 0,7-1м і незначну ширину, висаджені з інтервалами, розрахованими на повне змикання крони.

Бордюри слуговують декоративним архітектурним оформленням озеленяємої території, вони надають оформленню квітника завершенність.

Партер –парадний квітник, який знаходиться перед перед будівлею або вцентрі парку, скверу іт.д. В садово-парковому будівництві партер являє собою декоративне облаштування на горизонтальній площині в чітко витриманому стилі квітково-декоративного оформлення (геометричної форми) здебільшого біля входу у парк, сквер, сад, перед спорудою і складається з кількох елементів: газонів, спеціально підібраних декоративно-листяних і квіткових рослин, доріжок, малих форм архітектури обʼєднаних і організованих квітковою композицією в єдине ціле.

В партерах переважають газони з клумбами і рабатками з яскраво і довго зберігачими декоративність рослинами. Загальний план партера в основному являє собою прямокутник, більша сторона якого в 2,5 рази перевищує меншу, що дозволяє поділити його на рівні ділянки і розмістити на них композиції, зберігаючи симетрію.

Центральну частину партера займає газон, на якому розміщують одну або кілька клумб різного розміру, водний басейн, вази, статуї, ... Площа партеру планується у відповідності до розмірів самого обʼєкту. Гармонічне співвідношення партеру до обʼєкту, що озеленяється 1:1,5.

Масив– це насадження крупномірів (частіше всього дерева, кущі), які займають великі площі. При створені масиву керуються його призначенням. В облаштуванні лісопарків основою є природні лісові масиви. При посадці нових масивів в більшості випадків використовують світлолюбні рослини.

Виткі рослинивикористовують головним чином для декорування стін, альтанок, балконів, пергол, а також можут використовувати у квітнику – для цього на газоні роблят каркас, або натягують шнури, щоб рослини обвивали їх, створюючи вертикальні стінки, колони, конуси та ін. форми.

Альпінарій –камʼянистий сад або гірка, штучно створена споруда, яка імітує альпійський ландшафт. В альпінарії в єдиному комплексі повині поєднуватись краса каменя і рослин – однорічників. Багаторічників, кущів. Як правило це ділянки площею від 2 до 200 м2 і висотою від 0.5 до 10 м.

Альпінарій здебільшого використовується в парках ландшафтного стилю. Являючи собою куточок що відображає гірський камʼянистий ландшафт. Одночасно з використанням каменя в альпінарій доречно включати воду у вигляді джерела або водоспада.

Альпінарій споруджують з осені. До весни закінчується осадка грунту. На гравійну дренажну основу насипають пагорб землесуміші з родючої дернової землі з торфом, крупнозернистим піском і мілким гравієм. Після чого цей пагорб обкладають камінням різного розміру і форм, але бажано одної породи (вапняк, граніт, базальт) Рослини висаджують весною, здебільшого зимостійких альпійської флори.

Міксбордери –багатогрупові та багаторядні змішані посадки декоративних рослин (багаторічників, дворічників і однорічників), розміщених у вигляді природних груп біля стін, споруд, по краю більш високих посадок. Для міксбордерів підбирають рослини так, щоб забезпечити безперервність цвітіння квітника з весни до пізньої осені. Висота рослин поступово збільшується зі сторони огляду від низькорослих до високих. А рослини розміщують так, щоб площа квітника постійно була вкрита квітами різноманітного кольору. По краю міксбордера висаджують бордюр. Однорічники як правило висаджують між багаторічниками. Місце для міксбордера вибирають сонячне, тому висаджують здебільшого світлолюбні рослини.

БасейниДуже часто в садах та парках облаштовують штучні басейни різних розмірів, берега яких засаджують декоративними вологолюбними рослинами, які гармонують не тільки з басейном але і з парком, садом. Зазвичай висаджують іриси, бадан, осоки, а в грунт басейнів латаття, водяні лілеї.








Дата добавления: 2015-09-23; просмотров: 3129;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.