Ефекти енергозбереження.

Ефект енергозбереження – це одержання зменшення витрати енергоносіїв та зменшення витрат коштів на експлуатацію енергоощадного обладнання (аг­ре­гатів, систем, виробництв).

Енергозбереження – має два аспекти результативності, а саме:

1-й аспект – енергетичний, у відповідності до якого підприємство, що впро­ва­­дило технічні рішення з енергозбереження одержує зменшення кількості спо­житої енер­гії для вироблення продукції.

2-й аспект – фінансовий, у відповідності до якого підприємство, що впро­ва­дило технічні рішення з енергозбереження одержує зменшення витрат коштів на закупівлю ПЕР для вироблення продукції.

В ідеалі потрібно, щоб результативність по обом аспектам співпадала, тоб­­­то економія ПЕР повинна супроводжуватись економією коштів.

Наприклад, підприємство впровадило більш ефективну градирню, внаслідок чого: температура циркуляційної води, що надходить в конденсатор холодиль­ної машини, зменшилася, температура і тиск в конденсаторі – зменшилися, робота стискання в компресорі – зменшилася, потужність і кількість спожитої електричної енергії компресором зменшилася. Як наслідок, фінансові витрати на енергозабезпечення підприємства – зменшились.

Наприклад, підприємство ізолювало паропровід гострої пари від парового котла до парової турбіни.

Внаслідок чого температура пара перед турбіною зросла, ентальпія гострої пари перед тур­біною зросла, адіабатичний і реальний теплоперепади на турбіні зросли, вит­рата пари для вироблення необхідної електричної потужності – зменшилась, витрата палива на вироблення гострої пари в котлі – зменшилась, витрата повітря та живильної води на котел – зменшилася. Як наслідок, витрата коштів на закупівлю палива і електричної енергії на власні потреби парогене­ра­тора (вентилятор, димосос, живильний насос) – зменшилася.

Тобто, в результаті реалізації вище наведених технічних рішень енергетичні і фінансові результати робіт з енергозбереження – співпадають.

Але в реальних умовах діяльності промислових підприємств ці аспекти мо­жуть не співпадати.

Тобто, впровадивши енергоощадні технології, підприємство одержить ефек­ти зменшення витрат ПЕР, але фінансової вигоди підприємство не одержить, внаслідок високої вартості встановленого обладнання, що забезпечило енерге­тичну ефективність енергозбереження.

Наприклад, підприємство ізолювало систему конденсатопроводів, внаслі­док чого:

- конденсати надходять в деаератор з більш високою температурою;

- витрата пари на деаерацію – зменшується;

- витрата палива на власні потреби – зменшується.

Як наслідок, витрата коштів на закупівлю палива – зменшується. Але амор­ти­заційні витрати та витрати на експлуатацію ізоляційного матеріалу стали ви­щі за вартість зекономленого палива.

Тобто, підприємство, впровадивши енергоощадну технологію, одержало змен­шення витрати палива, але збільшення експлуатаційних витрат.

Основна задача енергозбереження це зробити його фінансово привабливим для промисловості. Тобто, щоб експлуатаційні витрати не перевищували витра­ти коштів на зменшений обсяг споживання ПЕР.

На жаль, заходи з енергозбереження не є однозначно привабливими для всіх галузей промисловості саме з причини їх неоднозначної результативності в фі­нансово-економічному плані. З метою формування у потенційного Замовника економічної привабливості енергозбереження перед початком робіт Виконав­цем розробляється відповідальний фінансово технічний документ – техніко-еконо­мі­ч­не обґрунтування робіт з енергозбереження - ТЕО.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 632;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.