Загальні положення

6.1.1 В цілях підвищення пропускної і перевізної спроможності одноколійних ліній, між станціями треба проектувати роз’їзди з колійним розвитком, призначеним, головним чином, для схрещення і обгону поїздів.

На двоколійних лініях, в цих же цілях, між станціями треба проектувати обгінні пункти з колійним розвитком, призначені, головним чином, для обгону поїздів і, в необхідних випадках, - для переходу поїзда з однієї головної колії на іншу.

Проміжні станції призначені для приймання, відправлення й пропуску поїздів, приймання й видачі вантажів, обслуговування пасажирів, вантажних і комерційних операцій, а при наявності необхідних пристроїв - і для формування поїздів й інших технічних операцій.

Розміщення роздільних пунктів на нових лініях слід проектувати з урахуванням умов експлуатації суміжних ділянок, вимог етапного нарощування пропускної і перевізної спроможності, створення умов для зниження експлуатаційних витрат, у тому числі за рахунок водіння поїздів підвищеної маси, довгосоставних і, при обґрунтуванні, з’єднаних (в першу чергу, при організації колійних ремонтних робіт), на основі вибору розрахункових параметрів проектованої лінії, її пропускній спроможності.

На швидкісних, особливо вантажонапружених і двоколійних лініях I категорії, проміжні станції і обгінні пункти треба розміщувати з врахуванням співвідношення швидкостей, розмірів і структури вантажного і пасажирського руху, значення міжпоїзного інтервалу, потрібного рівня надійності поїзної роботи, умов ремонту колії й інших споруд і пристроїв з використанням експлуатаційно-ремонтних механізованих підприємств залізничних господарств, розташовуючи вказані роздільні пункти не рідше ніж через 35-40 км.

На одноколійних лініях I-II категорій, на яких необхідність спорудження інших колій виникає протягом перших 15 років експлуатації, роздільні пункти треба розміщувати з врахуванням перспективи і раціональної етапності перевлаштування лінії в двоколійну. При іншій етапності посилення ліній роздільні пункти треба розміщувати виходячи з вимоги ідентичності перегонів між осями роздільних пунктів. Якщо етапом перевлаштування одноколійної лінії буде спорудження двоколійних вставок, то роз’їзди і проміжні станції треба розміщувати, виходячи з вимоги ідентичності перегонів між осями безупинних схрещень поїздів. В будь-якому разі має бути забезпечена пропускна спроможність по перегонах, не менше встановленої (у парах поїздів розрахункової маси) при паралельному графіку і схрещеннях поїздів із зупинками на роздільних пунктах, при типі локомотиву, вказаному в завданні на проектування.

Роздільні пункти на лініях III і IV категорії треба розміщувати, виходячи з умов забезпечення розмірів вантажних і пасажирських перевезень на десятий рік експлуатації.

Роз’їзди, обгінні пункти і проміжні станції треба проектувати однотипними для всієї лінії або в межах окремих ділянок обслуговування локомотивів бригадами, передбачаючи при цьому двохсторонню спеціалізацію всіх приймально-відправних колій; якщо одна половина колійного розвитку роздільного пункту, збудованого за схемою поздовжнього або напівпоздовжнього типу, розташована на ухилі, допустима одностороння спеціалізація цих колій.

Роз’їзди і проміжні станції нових одноколійних ліній I, II і III категорій, а також проміжні станції і обгінні пункти на швидкісних, особливо вантажонапружених лініях і лініях I категорії, треба проектувати переважно за схемами поздовжнього типу.

При спорудженні двоколійних вставок, подовженні колій на роздільних пунктах для організації безупинного схрещення поїздів доцільно передбачати:

- оснащення проміжних станцій пристроями електричної централізації, автоматичної локомотивної сигналізації, поїзного радіозв’язку і включення в диспетчерську централізацію;

- спорудження у межах двоколійної вставки блок-дільниць, що мають довжину в нормативних межах і не менше довжини гальмівних шляхів поїздів, що приймають участь у безупинному схрещенні;

- оснащення обох колій двоколійної вставки автоблокуванням для двостороннього руху поїздів;

- оснащення приймально-відправних колій (залежно від розмірів і характеру руху поїздів) сигналами для прийому і відправлення поїздів в обох напрямках.

- необхідність спорудження запобіжних тупиків на двоколійних вставках і подовжених коліях станцій у кожному окремому випадку має бути обґрунтована в проекті.

6.1.2 Розміщення площадок роздільних пунктів треба передбачувати в проекті з врахуванням топографічних, геологічних й інших місцевих умов, і вимог забезпечення нормальної експлуатаційної роботи, зручності обслуговування населених пунктів, меншої вартості будівництва і менших експлуатаційних витрат

6.1.3 При організації безупинного схрещення поїздів на одноколійних лініях з двоколійними вставками колійний розвиток проміжних станцій і роз’їздів має бути розміщений на станційних площадках, що обираються з урахуванням подовження колій до повної розрахункової довжини двоколійної вставки в один бік. Розрахункову довжину двоколійної вставки для невпинного схрещення поїздів слід визначати графічним або аналітичним способом. При цьому прямування поїзда по головній колії треба передбачати без обмеження швидкості, а швидкість поїзда, прийнятого на бокову колію, не повинна перевищувати швидкості, припустимої для проходу поїзда по стрілочному переводі при відхиленні на бокову колію.

6.1.4 Розміщення площадок роз’їздів і проміжних станцій по відношенню до осей безупинного схрещення поїздів при пристрої двоколійних вставок треба передбачати залежно від особливостей профілю головної колії в межах колійного розвитку роздільного пункту (яма, горб, уступ), його плану, наявності штучних споруд, а також в залежності від місцевих умов, які впливають на розміщення станційних пристроїв (розташування пасажирської будівлі, вантажних пристроїв). При цьому треба прагнути до розміщення частини роз’їзної колії, що подовжується для безупинного схрещування поїздів, на спуску у бік перегону

6.1.5 Частину роз'їзної колії, що подовжується для безупинного схрещення поїздів за межами станційної площадки, треба проектувати в профілі й плані як для головної колії згідно розділу 5.1 цього стандарту із забезпеченням рушання з місця (або втримання) поїзда встановленої й перспективної вагової норми, що зупинились у вихідного сигналу.

6.1.6 У тому випадку, коли за умовами проектування профілю не передбачається можливим забезпечення рушення з місця (або утримання) такого поїзда, що зупинився у вихідного сигналу, на розрахунковій відстані від осі схрещення, треба розглядати варіанти:

- наближення елементів, на яких можлива зупинка поїзда, до розрахункової осі схрещування поїздів;

- подовження роз’їзної колії у бік перегону до найближчої ділянки лінії, що задовольняє вимогам зрушення поїзда з місця (і утримання) при зупинці у вихідного сигналу;

- перепроектування профілю.

6.1.7 Кількість приймально-відправних колій на роз’їздах, обгінних пунктах і проміжних станціях треба встановлювати залежно від структури і розмірів руху поїздів, відповідно до прийнятої схеми роздільного пункту, а на багатоколійних лініях - з урахуванням спеціалізації головних колій; кількість колій має бути не менше вказаних в таблиці 6.1.

Ha двоколійних вставках, що не примикають до проміжних станцій, слід укладати з'їзд між головними коліями.

При пакетному, частково-пакетному графіку руху, за наявності великого обсягу місцевої роботи, а також у випадках примикання під’їзних колій з великим обсягом роботи, необхідність укладання додаткових приймально-відправних колій і їх кількість у кожному окремому випадку має бути обґрунтована в проекті.

 

Таблиця 6.1 –Кількість приймально-відправних колій

Роздільний пункт Кількість приймально-відправних колій (без головних), для лінії
одноколійної, при пропускній здатності в парах поїздів паралельного графіка двоколійної триколійної чотирьох-колійної
до 12 13-24 більше 24
Роз’їзд Обгінний пункт Проміжна станція - 1 -2 - - 2-3 - 1 -2 2-3 - 2 -3 3-4 - 3-4 4-5

 

Примітка 1. На передвузлових роздільних пунктах допускається збільшувати кількість приймально-відправних колій на одну колію більше, вказаної в таблиці 6.1.

Примітка 2. При пакетному, частково-пакетному графіку руху, за наявності великого обсягу місцевої роботи, а також у випадках примикання під’їзних колій з великим обсягом роботи, необхідність укладання додаткових приймально-відправних колій і їх кількість у кожному окремому випадку має бути обґрунтована в проекті.

При організації по третій колії триколійної лінії двостороннього руху в умовах пакетного графіка, на проміжних станціях, де передбачається схрещення поїздів, наступних пакетами, потрібно на 1-2 приймально-відправні колії більше, ніж вказано в таблиці 6.1.

 

6.1.8 Обгінні пункти і проміжні станції проектованих двоколійних ліній можуть будуватися за схемами поперечного, напівпоздовжнього і поздовжнього типів, залежно від топографічних, геологічних і других місцевих умов, з урахуванням розвитку на перспективу, стосовно до схем, наведеним на рисунках 6.1-6.6.

При належному обґрунтуванні допускається зміна взаємного розташування колій і окремих пристроїв, показаних на схемах.

На нових одноколійних лініях I і II категорій, як правило, треба застосовувати поздовжні схеми роз'їздів і проміжних станцій, передбачаючи при цьому двосторонню спеціалізацію всіх приймально-відправних колій. Якщо одна половина роздільного пункту розташована на ухилі, припустима однобічна їхня спеціалізація.

Роз’їзди і проміжні станції, що розміщуються у важких топографічних, геологічних і інших природних місцевих умовах і на яких не передбачається зупинка з’єднаних поїздів для схрещення (або технічного обслуговування вагонів), допускається проектувати за схемами поперечного типу.

В особливо складних топографічних умовах, при наявності обґрунтувань, може бути допущене проектування різнотипних (поперечного, поздовжнього й напівпоздовжнього типу) роз'їздів і проміжних станцій у межах однієї ділянки обслуговування локомотивів бригадами.

Обгінні пункти й проміжні станції на двоколійних лініях слід проектувати поперечного, напівпоздовжнього й поздовжнього типів залежно від топографічних, геологічних й інших умов.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 862;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.