I. Загальні положення

 

1.1. Ці Правила визначають порядок організації та проведення І, ІІ, ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад у Донецькій області, їх організаційне, методичне і фінансове забезпечення, порядок участі в змаганнях і визначення переможців.

 

1.2. І, ІІ, ІІІ етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад проводяться щороку серед учнів загальноосвітніх закладів з таких навчальних предметів:

українська мова і література;

російська мова і література;

іноземні мови (англійська, німецька, французька, іспанська);

правознавство;

історія;

економіка;

математика;

біологія;

географія;

астрономія;

фізика;

хімія;

екологія;

інформатика;

інформаційні технології;

трудове навчання;

педагогіка і психологія;

світова література;

фізична культура.

За потреби можуть проводитись обласні етапи олімпіад з інших навчальних предметів, а також спеціальних комплексних олімпіад, у тому числі й для учнів початкової школи. Правила (умови) проведення зазначених заходів затверджуються наказом управління освіти і науки Донецької облдержадміністрації (далі – Управління).

Управління може проводити олімпіади з мов і літератур національних меншин, що проживають в області.

За бажанням учасник має право на загальних засадах брати участь у змаганнях серед учнів старших (порівняно з класом (курсом) фактичного навчання) класів (курсів) у межах визначених вікових груп кожного навчального предмета (крім учасників 11-го класу).

Студенти вищих навчальних закладів будь-якого рівня акредитації не мають права змагатись в учнівських олімпіадах на будь-яких етапах.

 

1.3. Основними завданнями учнівських олімпіад є:

стимулювання творчого самовдосконалення дітей, учнівської молоді;

виявлення, розвиток обдарованих учнів, надання їм допомоги у виборі професії, залучення їх до навчання у вищих навчальних закладах;

реалізація здібностей талановитих учнів;

формування творчого покоління молодих науковців та практиків для різних галузей суспільного життя;

підвищення інтересу до поглибленого вивчення навчальних, спеціальних та фахових дисциплін, формування в колах учнівської молоді навичок дослідницької роботи;

популяризація досягнень науки, техніки та новітніх технологій;

активізація всіх форм позакласної та позашкільної роботи з учнями;

підвищення рівня викладання навчальних, спеціальних та фахових дисциплін, фахової підготовки учнів;

залучення професорсько-викладацького складу, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів, працівників наукових установ до активної роботи з обдарованою учнівською молоддю;

формування команд для участі в олімпіадах на ІV етапі.

 

1.4. Керівником І, ІІ, ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад у Донецькій області є Управління.

 

1.5. Організатором та координатором І, ІІ, ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад є Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (далі – облІППО), на який покладається організаційно-методичне забезпечення проведення відповідних змагань.

 

1.6. Управління, відповідні управління (відділи) освіти міських рад та райдержадміністрацій здійснюють організацію та забезпечують контроль за дотриманням вимог цих Правил при проведенні відповідних етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад.

 

1.7. Для організації та проведення І, ІІ, ІІІ етапів олімпіад Управління створює організаційні комітети, призначає експертів-консультантів, а для перевірки виконання завдань та оцінювання результатів затверджує склад журі (суддів) та апеляційних комісій.

 

1.8. Для складання завдань ІІ та ІІІ етапів олімпіад облІППО формує предметно-методичні комісії, до яких входять фахівці відповідної галузі в складі не більше п’яти осіб. Члени предметно-методичної комісії забезпечують науковий рівень змісту завдань та їх нерозголошеність до моменту оприлюднення. Надання підготовлених завдань будь-якій особі, яка не є членом предметно-методичної комісії, категорично забороняється.

На всіх етапах змагань завдання готуються окремо для кожного класу, враховуючи специфіку предмета та рекомендації МОНмолодьспорту України, Інституту інноваційних технологій та змісту освіти.

 

1.9. Для консультацій щодо розв’язання спірних питань у роботі журі (правильність перевірки, об’єктивність оцінювання робіт, визначення переможців) ІІ етапу олімпіад наказом управлінь (відділів) освіти призначаються експерти-консультанти. Для консультацій щодо розв’язання спірних питань у роботі журі (суддів) (правильність перевірки, об’єктивність оцінювання робіт, визначення переможців) ІІІ етапу олімпіад наказом Управлінням призначаються експерти-консультанти.

 

1.10. Переможців І-ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів визначають в особистій першості.

 

1.11. І, ІІ етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів є очною формою змагань. ІІІ етап передбачає попередній відбір кращих робіт учасників очної форми ІІ етапу змагань, що здійснює журі ІІІ етапу за найбільшою кількістю балів від паралелі після переперевірки робіт переможців ІІ етапу та міжліцейської олімпіади. І, ІІ, ІІІ етапи учнівської олімпіади з фізичної культури є очною формою змагань.

 

1.12. Учасники олімпіад отримують завдання державною мовою (крім олімпіад з іноземних і російської мов). Учасники олімпіад можуть давати відповіді державною мовою або мовою вивчення навчального предмета.








Дата добавления: 2015-09-21; просмотров: 1009;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.