Винахід стремена, дракару.

 

Катастрофа, що згубила цивілізацію стародавнього світу, була викликана фундаментальним відкриттям кочівників - винаходом стремена. Стремено зробило вершника стійким в сідлі і дозволило використовувати довгий меч або шаблю. Підвівшись в стременах, вершник обрушував на римського легіонера або китайського піхотинця удар, в який вкладав усю масу свого тіла. Винахід стремена викликав страшну хвилю нашесть, яка згубила цивілізацію Стародавнього світу.

«Дивися, наскільки несподівано смерть осяяла весь світ, - писав єпископ Ориденций. - Ті, хто зуміли встояти перед силою, пали від голоду. У містах і селах - всюди смерть, страждання, руїни і скорбота. Лише дим залишився від Галії, згорілою в загальній пожежі«. »Час повернувся до тиші, що панувала до створення людини, - свідчить італійський хроніст, - ні голосу в полях, ні свисту пастуха. Поля перетворилися на кладовища, а будинки людей - в лігва диких звірів«.

Панами Європи стали нащадки завойовників, варварів-германців. Це були тяжкоозброєні вершники-лицарі; вони підпорядкували місцевих селян, обернули одних з них в рабів, а інших змусили платити податі. Володіння лицаря називалося феодом, а соціальну систему тих часів історики називають феодалізмом; таким чином, фундаментальне відкриття, винахід стремена, породило лицарів і феодалізму.

Після першої хвилі нашесть, Євразії, що прийшла з глибин, прийшла друга хвиля - цього разу з моря. Скандинавські норманни створили дракар - морехідне судно з 40-70 веслярями і прямокутним вітрилом. Відмітною якістю дракара було те, що він міг з однаковою легкістю долати моря і підніматися по річках, його можна було навіть перетягувати волоком через вододіли. Завдяки дракару норманни могли несподівано з'являтися чи не у будь-якому місці - там, де хотіли; флотилія з 50-100 кораблів висаджувала декілька тисяч воїнів, які грабували міста і села і йшли, як тільки супротивник збирав великі сили. Дракар дозволив норманнам розграбувати велику частину Західної Європи, але, не маючи переваги перед рицарською кіннотою, вони змогли закріпитися лише в небагатьох областях, в Нормандії, в Сицилії, в Англії. На сході Європи склалася інша ситуація: тут не було рицарської кінноти, і, завдяки своїм мечам і кольчугам, норманни-варяги мали військову перевагу над місцевим населенням. Кінець кінцем, варяги завоювали країну слов'ян; вони дали цій країні своє ім'я, Русь - адже по-фински русь означає «шведи». Пізніше варяги перетворилися кінних дружинників, російських бояр.

Добре відомо, що російські князі носять скандинавські імена, Рюрих - це Рорих Ютландский, що прославився розграбуванням Лондона, Олег - це Хельги, Ольга - це Хельга, Ігор - це Ингварр, Святослав (здавалося б, слов'янське ім'я) - це Свендислэйв, Володимир - це Вольдемар і так далі.

 








Дата добавления: 2017-01-13; просмотров: 534;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.