Теорія розв'язування винахідницьких задач

Необхідність цілеспрямованого пошуку рішень високого рівня була обґрунтована дослідником Генріхом Сауловичем Альтшуллером у результаті глибо­кого вивчення фонду винаходів. Починаючи з 1946 p., він на протязі багатьох років переглянув масив патентної інформації у сотні тисяч одиниць, відібрав і проаналізував 40 тисяч найсильніших рішень. Головним результатом праці є створення теорії розв'язування винахідницьких задач (ТРВЗ), яка одержала все­світнє визнання.

Теоретичною основою ТРВЗ є закони розвитку технічних систем (ТС), які доступні для пізнання і їх можна використати для свідомого розв'язування ви­нахідницьких задач. ТРВЗ є інструментом для тонких, сміливих, високооргані-зованих розумових операцій і перетворює виробництво нових технічних ідей у точну науку. Винахідницькі задачі часто плутають із задачами технічними, ін­женерними, конструкторськими. Виготовити машину, пристрій, маючи готові креслення і розрахунки - задача технічна. Розрахувати звичайний міст, корис­туючись готовими формулами, - задача інженерна. Спроектувати зручний і де­шевий верстатний пристрій, знайшовши компроміс між "зручно" і " дешево", -задача конструкторська. При розв'язанні цих задач не доводиться переборюва­ти суперечності. Задача стає винахідницькою тільки у тому випадку, коли для її вирішення необхідне перебороти суперечність. Звідси виникає новий підхід до поняття винаходу: винахід с засіб (і форма) усунення суперечності в технічній системі, а методи створювання винаходів - це, по суті, методи виявлення й усу­нення технічних суперечностей. Отже, творчими слід вважати рішення, які розв'язують суперечності, а компромісні рішення, що лише зменшують супере­чності, не переборюючи їх. до творчих не належать.

Велику цінність має фонд ТРВЗ, який включає задачі-аналоги, типові при­йоми усунення суперечностей, банки фізичних, хімічних і геометричних ефек­тів тощо. Цей інформаційний фонд складає інструментарій ТРВЗ і кожна його складова може застосовуватись окремо і у поєднанні з іншими складовими. Ін­формаційний фонд виявлявся і розвивався на основі вивчення великих масивів патентної інформації. В цьому значенні ТРВЗ є узагальненням сильних сторін творчого досвіду багатьох поколінь винахідників: відбираються та досліджу­ються сильні рішення, критично вивчаються рішення слабкі та помилкові. Осо­бливий розділ ТРВЗ - курс розвитку творчої уяви, який розхитує звичні уяв­лення про об'єкти, ламає жорсткі стереотипи й базується на законах логічного та евристичного мислення.

Основним робочим інструментом удосконалення та створення нових тех­нічних систем в ТРВЗ служить алгоритм розв'язування винахідницьких станда­ртів. Система винахідницьких стандартів дозволяє розв'язувати 10-20 % сучас­них, хоча й складних, але типових задач за чіткими правилами в один-два ходи. Такі правила, що грунтуються на відомих законах розвитку технічних систем, називають стандартами на розв'язання винахідницьких задач. Поряд з типови­ми задачами, що розв'язуються за чіткими правилами в кілька ходів, існують задачі нетипові, багатоходові, котрі розв'язуються за спеціальною програмою, яка називається алгоритмом розв'язання винахідницьких задач (АРВЗ). Завдяки такому підходу, важка задача високого рівня перетворюється на легку задачу першого рівня, хоч для суспільства вона, як і раніше, залишається важкою.

Апарат ТРВЗ, його інформаційний фонд, АРВЗ, стандарти в процесі свого розвитку набули такої форми, що дозволило з'єднати їх з ЕОМ. У Мінську була створена інтелектуальну програму підтримки винахідника "Винахідницька машина", яка містить такі підсистеми:

ВМ-Прийоми - дозволяє розв'язувати 1250 типів задач, використовуючи 88 прийомів усунення технічних суперечностей;

ВМ-Стандарти - гарантує не тільки одержання високоефективних розв'язків, але й прогноз розвитку системи, що розглядається;

ВМ-Ефекти - містить більше 1200 фізичних, хімічних і геометричних ефе­ктів з сотнями прикладів застосування;

ВМ-АРВЗ - розв'язує завдання із будь-якої галузі техніки на основі алго­ритму розв'язування винахідницьких задач;

ВМ-Психологія - об'єднує кілька систем, які служать для зняття психоло­гічної інерції під час розв'язування винахідницьких задач;

ВМ-Заявка - допомагає оформляти заявку на видачу патенту тощо.

За розрахунками, інтелектуальний потенціал винахідника, який працює із ВМ, зростає в 6 тисяч разів [6-8].








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1412;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.