Інтенсивні методи пошуку нових технічних рішень

Творці раніше розглянутих та інших методів активації творчості, намагаю­чись різними шляхами і прийомами активізувати творчу думку, йшли від про­цесу, а не від кінцевого результату творчого пошуку - отримання розв'язку за­дачі високого рівня. Пошук рішення можна зобразити таким чином. Людина знаходиться у вихідній точці - "задача", їй потрібно прийти у точку "вирішен­ня", але вона не знає, де ця точка. Людина вибирає довільний напрямок, робить одну спробу, другу, третю, переконавшись, що розв'язку немає, змінює "курс" і робить нові спроби. Більшість із них зосереджено у одному загальноприйнято­му напрямку, котрий отримав назву "вектор психологічної інерції". Так шука­ють рішення методом "спроб і помилок". А винахідницька задача тому й важка, що її розв'язання - в новому, неочікуваному напрямку.

Виходячи із моделі процесу пошуку, як серії більш або менш випадкових, усвідомлених або неусвідомлених послідовних спроб, можна виділити дві різні групи можливостей підвищення його ефективності: збільшення хаотичності пошуку та систематизація перебору варіантів.

До першої групи належать переважно ірраціональні методи пошуку, які грунтуються на психологічній активізації творчих здібностей винахідника, таких як розглянуті раніше методи: мозкового штурму, синектики, фокальних об'єктів, гірлянд випадковостей та інші.

До другої групи належать методи, котрі дозволяють систематизувати пере­бір варіантів, збільшити їх кількість та виключити повтори, використовуючи при цьому логіку аналізу технічних систем. Сюди належать такі раціональні методи, як морфологічний аналіз, функціонально-вартісний метод та інші, а та­кож ірраціональний метод контрольних запитань, котрі дещо звужують поле пошуку.

Всі ці методи були створені винахідниками-практиками, хоча вивченням винахідництва й творчості займаються і вчені. Але увага дослідників була зосе­реджена на психології винахідництва. Вважалося, і навіть нині багато хто вва­жає, що головне - це розумові процеси, які проходять у мозку винахідника. До­сліджуючи їх, сподівалися зрозуміти, як з'являються нові ідеї. Але успіху тут не було досягнуто. Потрібен був інший підхід. Технічні системи матеріатьні, це очевидно. Настільки ж очевидний і факт розвитку, який підпорядкований, як і усякий розвиток, загальним законам діалектики. Звідси із всією визначеністю випливає, що вивчати потрібно у першу чергу не психіку винахідника, а об'єктивні історико-технічні матеріали, і передусім, унікальний, що є тільки у технічній творчості, патентний фонд. Патентний фонд містить описи мільйо­нів винаходів і кожний опис є документом, який належить до еволюції технос-фери. Вивчення цих документів показує, що життєздатними виявляються тільки такі винаходи, котрі змінюють вихідну систему у напрямку, який визначається законами розвитку технічних систем. Знання закономірностей дає можливість різко звузити зону пошуку, замінити вгадування науковим підходом.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1024;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.