Характеристика основних аналізаторів безпеки життєдіяльності

Отже, ми з'ясували загальні властивості аналізаторів, а тепер коротко розглянемо деякі характеристики чотирьох аналізаторів, що мають найбільше значення у забезпеченні безпеки життєдіяльності.

♦ Зоровий аналізатор. У житті людини зір відіграє головну роль. Достатньо сказати, що більше 90% інформації про зовнішній світ ми одержуємо через зоровий аналізатор.

Тому не випадково говорять: "Краще один раз побачити, чим сто разів почути".

Основні характеристики (рис. 8.6) зорового аналізатора необхідно знати для забезпечення безпеки праці, більшої продуктивності і менших витрат енергії.

1. Найближча крапка ясного бачення знаходиться на відстані 10см від ока. Предмети, пульти управління, прилади і т.д., що розташовані ближче 10см, не можуть бути ясно видні людиною з нормальним зором.

2. Інерція зору обумовлена часом дії фізіологічних процесів і коливається від 0,03 до 0,1 с.

3. Мінімальна тривалість фіксації погляду на розглянутому предметі чи крапці, лампі що світиться, знаходиться в межах 0,2 – 0,5 с.

4. Гранична світлова чутливість (енергія, необхідна для виникнення зорового відчуття) дорівнює 1×10-17–1×10-18 вт.

5. Адаптація до темноти відбувається нерівномірно, у перші 10 хв. чутливість ока збільшується в 50-80 разів, а потім протягом години - у багато десятків тисяч разів.

6. Яскравість, на яку безпосередньо реагує око людини, представляє відношення сили світла, випромінюваного поверхнею, до площі цієї поверхні. Яскравість виміряється в нітах. 1НТ = 2кд2 (НТ) (кд - кандела). При великій яскравості виникає ефект осліплення, що може приводити до браку на роботі (при точних роботах), зниженню продуктивності праці, до травм і аварій.

Верхня сліпуча границя яскравості залежить від темної адаптації ока.

 

 

Для попередження травм і аварій сліпучий спалах може бути визначений по формулі:

де g – сліпуча яскравість;

В – яскравість фону, до якого око попередньо адаптувалося. Контрастність (різницева чи диференціальна зорова чутливість) – ступінь сприйманого розходження між двома яскравостями, розділеними в просторі чи часі. Контрастність дозволяє оцінити, наскільки об'єкт по яскравості відрізняється від фону.

За законом Вебера людина помітить різницю у висвітленні тільки при визначеному співвідношенні цих величин:








Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 785;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.