Емоційні якості людини

Вплив конкретної ситуації на поведінку людини визначається тим, як людина переживає цю ситуацію. Переживання ситуації, різноманітні реакції людини на неї розуміють як емоції.

Емоції — це психічні процеси, які відображають особисту значущість та оцінку зовнішніх і внутрішніх ситуацій для життєдіяльності людини у формі переживання.

Прояв емоційного життя людини відбувається у таких станах, як афекти, власне емоції, почуття, настрій і стрес.

Афект — це найсильніша емоційна реакція. Афект повністю захоплює людину і підкоряє її думки і рухи. Він завжди ситуаційний, інтенсивний і відносно короткий. Афект постає як наслідок якогось сильного потрясіння. В афекті змінюється увага: знижується можливість переключення, забувається все, що відбувалося до події, яка викликала афектну реакцію (стан ейфорії після звільнення від небезпеки, ступор при повідомленні про смерть).

Власне емоції — це більш тривалі реакції і ті, що виникають не тільки внаслідок події, яка сталася, а й ті, що передбачаються або згадуються.

 

Почуття — стійкі емоційні стани, які мають чітко означений предметний характер і висловлюють ставлення, як до конкретної події або людей, так і до уявлення.

Настрій — найстійкіший емоційний стан. Настрій відображає загальне ставлення щодо сприйняття або не сприйняття людиною світу. Настрій може бути похідним від темпераменту.

Стрес — це неспецифічна реакція організму у відповідь на несподівану та напружену ситуацію; це фізіологічна реакція, що мобілізує резерви організму і готує його до фізичної активності типу спротив, боротьби, до втечі. Під час стресу виділяються гормони, змінюється режим роботи багатьох органів і систем (ритм серця, частота пульсу тощо). Стресова реакція має різний прояв у різних людей: активна - зростає ефективність діяльності, пасивна — ефективність діяльності різко зменшується.

Головне в природі емоцій — залежність їх від потреб (цілей) та дефіциту прагматичної інформації.

Позитивні емоції: натхнення, ентузіазм; людина безстрашна, якщо має вичерпні відомості про те, як вийти з небезпечного становища; почуття торжества, тріумфу виникає тільки у того, хто подолав великі перешкоди на шляху до мети; успіх підбадьорює, породжує почуття впевненості в своїх силах.

Емоційна урівноваженість сприятливо впливає на життєдіяльність людини і зменшує її схильність до небезпеки.

Пізнавши психіку людини, можна знайти шлях до підвищення безпеки її життєдіяльності.

У звичайному стані, коли існуючі в організмі інформація стану (Іс), енергія стану (Ес), час (Чс) відповідають необхідним (Ін, Ен, Чн) для рішення поставленої мети, то стан напруги відсутній (СН0) можна описати рівнянням:

СН0 ═ f(Ін, Ен, Чн ═ Іс, Ес, Чс) ═ 0

У випадку, якщо існуючі в організму інформація стану (Іс), енергія стану (Ес), час (Чс) менше необхідних Ін, Ен, Чн для рішення поставленої мети, то стан напруги (СН) описується рівнянням:

СН ═ f(Ін, Ен, Чн - Іс, Ес, Чс)

 

За величиною СН розрізняють 4 ступеня емоцій. (рис. 9.1)

Перша ступінь емоцій (СЕ1) характеризується тим, що при зосередженні уваги, мобілізації активності (МА) стан напруженості організму зростає і дозволяє вирішити поставлену мету:

СЕ1 ═ (СН1+МА) >СН0

На першій стадії організм тренується, підвищується працездатність, мобілізуються інтелектуальні і фізичні ресурси, і такий стан дуже корисний.

Друга ступінь емоцій (СЕ2) характеризується тим, що мобілізація ресурсів організму виявляється недостатньою для рішення поставленої мети. При подальшому зростанні напруги з'являється стенічна негативна емоція (СНЕ):

СЕ2 ═ (СН2+СНЕ) < СН0

Психологічно - це прояв стану люті, гніву, обурення, що супроводжується максимальним збільшенням ресурсів, підвищенням працездатності для рішення мети.

Третя ступінь емоцій (СЕ3) характеризується тим, що мобілізація ресурсів організму виявляється недостатньою для рішення поставленої мети.

Подальша максимальна мобілізація сил (СН3) приводить до виникнення астенічної негативної емоції(АСОЭ), коли задача вимагає ресурсів, що набагато перевищують ті, котрими розташовує організм.

СЕ3 ═ (СН3+АСНЕ) << СН0

Психологічно це прояв страху, жаху, туги. Спостерігається зниження інтелектуальних і енергетичних ресурсів. Такий стан шкідливий для людини, руйнує тіло і душу.

Четверта ступінь емоцій (СЕ4) характеризується тим, що мобілізація ресурсів організму при рішенні поставленої задачі нездійсненна(СН4), відбувається значне зниження інтелектуальних і енергетичних ресурсів. Організм змушений відмовитися від досягнення поставленої мети:

СЕ4 ═ (СН4+АСНЕ) <<< СН0

Людина, власне кажучи, виявляється у безвихідному положенні, настає невроз, істерика, ступор (нерухомість) і навіть загибель.

У надзвичайних ситуаціях страх можуть випробувати усі — і боягузливі, і мужні люди. Людей необхідно учити виробляти почуття, які допомагають йти всупереч страху. Почуття страху приводить до того, що людина втрачає розум і або приймає неправильні рішення, або перестає боротися і гине.

Таким чином, психічна надійність людини ще стабільно виявляється на першій, другій стадіях емоцій. При відповідному навчанні і придбанні навичок (умовних рефлексів) в екстремальних ситуаціях психологічна надійність може виявлятися на третій і четвертій стадіях емоцій, потрібна (необхідна) корекція реакції поведінки людини.









Дата добавления: 2016-06-24; просмотров: 1107;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.