Облік результатів переоцінок

При зміні оцінки вартості майна у зв'язку з матеріальним і мо­ральним зносом, інфляцією, зміною цін, та в інших випадках пе­редбачених законодавством у бюджетних установах проводиться переоцінка.

Переоцінка запасів установи може проводитися на виконан­ня нормативно-правових актів України (якщо такі будуть запро­ваджені) або за рішенням керівника установи (якщо запаси мо­рально застарілі та у зв'язку з тривалим часом їх перебування на збереженні в установі, їх первісна (справедлива, відновлювальна) вартість значно відрізняється від аналогічних запасів, придбаних пізніше). Зміна первісної вартості запасів не є додатковим доходом установи і не належить до доходів.

Переоцінка запасів установи проводиться комісією з пере­оцінки, яка призначається наказом керівника установи і до скла­ду якої входять: заступник керівника установи (голова комісії) та головний бухгалтер чи його заступник (в установах, у яких штат­ним розписом посада головного бухгалтера не передбачена - осо­ба, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку), керівники груп обліку (в установах, які обслуговуються централізованими бухгалтеріями) або інші працівники бухгалтерії, які обліковують запаси, особи, на котрих покладена відповідальність за збережен­ня запасів, та інші посадові особи (на розсуд керівника установи). Комісією здійснюється переоцінка кожної окремої одиниці запасів і встановлюються нові ціни. Документи, що підтверджують нову ціну, не потрібні. При встановленні цін на однотипні предмети вони встановлюються однаковими в межах однієї установи. За ре­зультатами переоцінки комісією складається акт про зміну вартос­ті запасів, який затверджується керівником установи.

Відповідальність за організацію роботи комісії покладається на керівника установи, а за об'єктивність визначення реальної вартості запасів - на керівника установи і голову комісії.

Курсова різниця за монетарними статтями в іноземній валюті визначаєть­ся на дату здійснення операції та на звітну дату. Курсова різниця відображається у складі власного капіталу як результат переоці­нок. У разі зміни валютного курсу на кошти на валютному рахунку нараховується курсова різниця.

У звітності, яка складається в національній валюті України:

- монетарні статті в іноземній валюті відображаються в наці­ональній валюті України з використанням валютного курсу на звітну дату;

- немонетарні статті, що пов'язані з операціями в іноземній валюті і які відображаються за первісною або відновлювальною вартістю (історичною собівартістю), у національ­ну валюту України перераховуються за валютним курсом на дату здійснення операції;

- немонетарні статті, що пов'язані з операціями в інозем­ній валюті і які відображаються за справедливою вартістю (отримані безоплатно), у національну валюту України пере­раховуються за валютним курсом на дату визначення цієї справедливої вартості.

Для обліку результатів переоцінки Планом рахунків бухгал­терського обліку призначено рахунок 44 «Результати переоцінок», який має субрахунки: 441 «Переоцінка матеріальних активів», на якому відображаються результати переоцінки запасів, фінансових активів; 442 «Інша переоцінка», на якому відображаються курсові різниці за іноземною валютою.

 

Таблиця 9.1.Відображення в обліку результатів переоцінок

Зміст операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
Відображена вартість сум переоцінки виробни­чих запасів, матеріалів і продуктів харчування:    
дооцінка 201-218, 231-236, 238, 239
  уцінка 201-218, 231-236, 238, 239
  Нарахована курсова різниця на кошти на ва­лютному рахунку (щомісяця при зміні курсу):    
при збільшенні курсу
  при зменшенні курсу
  Списується вартість переоцінених запасів та матеріалів:    
дооцінка 431, 432
  уцінка 431. 432
  Списуються нараховані курсові різниці:    
додатній результат 431, 432
від'ємний результат 431, 432
         

 

Результати переоцінок відображаються у проміжній фінансо­вій звітності - у І розділі пасиву Балансу «Власний капітал».

Питання для самоконтролю

1. Поняття власного капіталу бюджетних установ.

2. Склад власного капіталу бюджетних установ.

3. Порядок та облік переоцінок матеріальних активів бюджет­них установ.

4. Порядок та облік переоцінок нематеріальних активів бю­джетних установ.

5. Облік переоцінок іноземної валюти.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 541;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.