Аналітичний та синтетичний облік в промислових виробництвах

Записи про витрати та вихід продукції в промислових виробництвах здійснюють на підставі бухгалтерських документів по обліку праці та ЇЇ оплати, матеріальних цінностей, виконаних робіт та наданих послуг тощо.

По допоміжних промислових підприємствах важливо забезпечити контроль витрачання сировини і виходу готової продукції. Для цього застосовують звіт про переробку продукції (форма № 123). В ньому відображають витрати сировини, матеріалів і вихід продукції, порівнюючи фактичні дані з нормами. Окремі виробництва використовують спеціалізовані документи: відомість переробки молока і молочних продуктів (форма № 124) — облік переробки молока, виробничий звіт про переробку птиці та вихід продукції (форма № 110) та інші.

Інформацію з первинних документів включають у звіт про рух матеріальних цінностей (форма № 121) та інші зведені документи і записують у виробничі звіти (форма № 10.3 б с.-г.) або книгу обліку виробництва.

Аналітичний облік в допоміжних промислових виробництвах ведуть по об'єктах, якими є види виготовлюваної продукції (робіт, послуг), замовлення тощо. Об'єкти обліку промислових виробництв визначають у кожному підприємстві, виходячи з конкретних умов господарювання. Аналітичні рахунки відкривають у виробничих звітах або книзі обліку виробництва.

Синтетичний облік виробництва продукції допоміжних промислових виробництв ведуть на рахунку 23 "Виробництво", субрахунок 233 "Промислові виробництва". Це активний калькуляційний рахунок, за дебетом якого відображають витрати на виробництво, а за кредитом — вихід готової продукції .

При здійсненні витрат дебетують рахунок 23, а кредитують різні рахунки залежно від видів витрат (матеріальні, розрахункові та інші рахунки). Готову продукцію оприбутковують з кредиту рахунку 23 в кореспонденції з рахунками 26 "Готова продукція", 90 "Собівартість реалізації" та іншими.

Продукція підсобних промислових виробництв оприбутковується за фактичною собівартістю. В тих випадках, коли фактична собівартість продукції власного виробництва, яку перероблюють (сировина), не відома, готову продукцію від переробки на

Продукцію промислових виробництв оприбутковують за плановою собівартістю з коригуванням у кінці року до річної собівартості.

Промислові виробництва можуть мати незавершене виробництво. До нього відносять незакінчені повністю укомплектовані вироби, закладені на зиму матеріали (соки, сусло), витрати по заготівлі глини, піску, які не були використані на виготовлення цегли в звітному періоді, незакінчені роботи по замовленнях тощо.

Незавершене промислове виробництво оцінюють за фактичними витратами. Його розмір встановлюють шляхом інвентаризації, про що складають відповідний опис та акт.

Вартість незавершеного виробництва на кінець звітного періоду залишається на дебету субрахунку 233 "Промислові виробництва".








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 1849;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.