Облік витрат виробничих (навчальних) майстерень

Діяльність виробничих (навчальних) майстерень пов'язана з виготовленням продукції, як для власних потреб, так і для реаліза­ції, а також з наданням послуг.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 27 серпня 2010 р. № 796 (зі змінами) «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і кому­нальної форми власності» затверджено перелік інших послуг, які можуть виконуватись виробничими (навчальними) майстернями:

- вирощування, переробка та реалізація сільськогосподар­ської продукції; збір, переробка та реалізація лікарських рослин;

- надання поліграфічних послуг, реалізація власної друко­ваної продукції, у тому числі інформаційної, рекламної та бланкової (крім видання та реалізації навчальної літерату­ри, методичних, науково-методичних, наукових, науково- технічних видань, друкованих засобів масової інформації (газет, часописів, альманахів тощо);

- виробництво та реалізація продукції громадського харчу­вання, організація її споживання;

- здійснення палітурних, брошурувальних робіт;

Процес виробництва продукції та надання послуг зумовлює на­явність відповідних виробничих витрат.

На субрахунку 821 «Витрати виробничих (навчальних) май­стерень» обліковуються витрати на випуск готових виробів у ви­робничих (навчальних) майстернях, а також видання друкованої продукції та надання послуг. За дебетом субрахунку відобража­ються всі витрати на виготовлення виробів, видання друкованої продукції і на надані послуги, за кредитом відображається їх спи­сання при оприбуткуванні готової продукції. Залишок субрахун­ку відображає суму витрат незавершеного виробництва продукції (що знаходиться в процесі виробництва).

На субрахунку 825 «Витрати на заготівлю і переробку матері­алів» обліковуються операції із заготівлі і переробки матеріалів господарським способом (пошиття білизни, заготівля палива, пе­реробка овочів тощо). На субрахунку відображається собівартість заготовлених і перероблених матеріалів. За дебетом субрахунку відображаються всі видатки, пов'язані із заготівлею і переробкою матеріалів, їх вартість, а також видатки на доставку, зберігання, а за кредитом - списання витрат після оприбуткування одержаних цінностей.

На субрахунку 826 «Видатки до розподілу» обліковуються ви­трати, які в момент їх виникнення не можуть бути віднесені безпо­середньо на певний вид робіт (об'єкт) або на собівартість певного виду виробів чи продукції, якщо виробляється кілька їх видів. За дебетом субрахунку відображаються витрати, пов'язані з обслу­говуванням процесу виробництва, а за кредитом - їх списання з включенням до витрат виробничих (навчальних) майстерень.

Продукція виробничих (навчальних) майстерень обліковуєть­ся за фактичною собівартістю. Продукція підсобних (навчальних) сільських господарств обліковується протягом року за плановою собівартістю. На підставі річних калькуляцій планова собівартість продукції коректується в кінці року до фактичної собівартості.

Облік готових виробів, виготовлених у виробничих (навчаль­них) майстернях, а також готової друкованої продукції ведеться на субрахунку 241 «Вироби виробничих (навчальних) майстерень». За дебетом субрахунку відображається оприбуткування готової продукції, за кредитом - сума реалізованої готової продукції.

Реалізація готових виробів і продукції виробничих (навчаль­них) майстерень обліковується на рахунку 72 «Доходи від реалі­зації продукції, виробів і виконаних робіт», субрахунку 721 «Реалі­зація виробів виробничих (навчальних) майстерень». Кредитовий залишок за субрахунком 721 відображає суму прибутку, а дебето­вий - збитки від реалізації виробів, друкованої продукції і наданих послуг. Результати реалізації після закінчення звітного року відно­сяться на рахунок 43 «Результати виконання кошторисів».

Таблиця 8.2. Відображення в обліку витрат виробничих (навчальних) майстерень

Зміст операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кре­дит

Продовження табл.8.2.

Видано зі складу матеріали на виробництво про­дукції 234,235,238, 239
Передача матеріалів в переробку 231-236, 238, 239
Нараховано заробітну плату: - виробничим робітникам - робітникам, зайнятим переробкою - адміністративно-обслуговуючому персоналу      
Здійснено нарахування єдиного соціального внеску на заробітну плату: - виробничих робітників - робітникам, зайнятим переробкою - адміністративно-обслуговуючого персоналу    
Оплата наданих послуг із заготівлі і переробки матеріалів 301, 313, 323, 362, 364, 675
Списано та розподілено накладні витрати
Оприбуткування готових виробів і продукції, пе­реданих з виробництва на склад
Оприбуткування продукції підсобних госпо­дарств для потреб установи 232,239
Повернення на склад матеріалів, що не були ви­користані у виробництві 201,203, 231,234, 235, 238, 239

Продовження табл.8.2.

Реалізація готових виробів і продукції підсобних господарств
Оприбуткування необоротних активів, виготов­лених господарським способом 106, 109. 113, 114
  Водночас проводиться другий запис 801, 811
Надходження коштів від реалізації виробів і про­дукції 313, 323 241, 721
Визначено результат від реалізації продукції ви­робничих майстерень

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 1200;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.