Порядок дій при роз’єднанні поїзда на перегоні.

При роз’єднанні (розриві) поїзда на перегоні машиніст зобов’язаний:

§ негайно через радіозв’язок повідомити про те, що трапилось, машиністам поїздів, що прямують по перегону, і черговим по станціях, що обмежують перегін, які в свою чергу негайно доповідають про це поїзному диспетчеру. У разі відсутності радіозв’язку повідомлення передається іншими засобами зв’язку;

§ через помічника машиніста, а у випадку роз’єднання вагонів у пасажирському поїзді, за допомогою начальника поїзда або поїзного електромеханіка, перевірити стан состава та зчіпних приладів вагонів, що роз’єдналися, і при їх справності зчепити состав поїзда. Осаджувати частини состава, що роз’єдналися, для зчеплення треба з особливою обережністю, або при співударі вагонів швидкість не перевищувала 3 км/год;

§ пошкоджені гальмові рукава і деталі автозчепів замінити запасними або знятими з хвостового вагона і біля переднього бруса локомотива.

В усіх випадках, коли операції з з’єднання частин состава поїзда, що роз’єдналися, не можуть бути виконані протягом 20 та більше хвилин, машиніст локомотива зобов’язаний вжити заходів для того, щоб частина состава, що залишилась без локомотива, була закріплена гальмовими башмаками та ручними гальмами.

Якщо частина состава, що залишилася без локомотива, знаходиться на спуску, протилежному руху, то вона закріплюється негайно, при цьому один із гальмових башмаків обов’язково укладається під колеса хвостового вагону.

Після зчеплення частин, що роз’єдналися, помічник машиніста, за номером кінцевого вагона та наявністю на ньому поїзного сигналу повинен переконатися у цілості состава. Перед відновленням руху повинні бути вилучені гальмові башмаки з-під вагонів, відпущені ручні гальма та проведене скорочене випробування гальм.

Забороняється з’єднувати частини поїзда на перегоні:

§ під час туману, заметілі та за інших несприятливих умов, коли сигнали важко помітити;

§ якщо частина, що відчепилася, знаходиться на ухилі, крутішому за 2,5‰, та від поштовху при з’єднанні може відійти у бік, зворотний напрямку руху поїзда.

У виняткових випадках для з’єднання з частиною состава, що відчепилася, може бути використаний локомотив поїзда, що йде позаду, у встановленому порядку.

Якщо з’єднати поїзд неможливо, машиніст повинен вимагати відбудовний поїзд або допоміжний локомотив у встановленому порядку, попередньо вказавши у заявці орієнтовану відстань між частинами поїзда, що роз’єдналися.

У виняткових випадках для доставки на станцію тексту письмової вимоги про допомогу, може бути використаний поїзний локомотив (з вагонами або без них).

Забороняється залишати на перегоні без охорони працівниками залізниці состави, в яких є вагони з людьми та небезпечними вантажами класу 1 (вибухові матеріали).

Машиніст локомотива, що прямує на станцію з вимогою про допомогу, зобов’язнаий:

§ на перегонах, обладнаних автоматичним блокуванням, керуватися показаннями його сигналів;

§ на перегонах з напівавтоматичним блокуванням, які мають колійні пости (блокпости), на першому по колії прямування блокпосту зупинитися та повідомити про те, що трапилося, поїзного диспетчера. Черговий блокпоста відправляє такий локомотив за дозволяючим показанням прохідного сигналу, але блокувального сигналу проходження не подає. Чергові інших блокпостів на перегоні діють у встановленому порядку. На перегонах, обладнаних електрожезловою системою, жезл перегону, де залишено состав поїзда, машиніст, що прибув на станцію з вимогою про допомогу, передає черговому по станції. Надалі до звільнення перегону і відновлення нормального руху черговий по станції повинен зберігати жезл, не вкладаючи в апарат.

При надання допомоги з хвоста поїзда, якщо місцезнаходження хвостової частини невідоме, машиністу допоміжного локомотива (відбудовного поїзда), крім дозволу на бланку білого кольору з червоною смугою по діагоналі видається попередження за формою:

«Місце знаходження вагонів, що роз’єдналися на перегоні, невідоме».

За наявності такого попередження машиніст локомотива, що надає допомогу, повинен прямувати на перегоні з особливою пильністю та з такою швидкістю, яка забезпечувала б своєчасну зупинку перед перешкодою.

 

Маневрова робота








Дата добавления: 2015-12-08; просмотров: 1227;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.