Науково-педагогічного дослідження

 

Характеристика основних методологічних принципів

педагогічних досліджень

Основоположним принципом будь-якого наукового дослідження є методологічний принцип об’єктивності. Він передбачає всебічне врахування факторів, які породжують те чи інше явище, умов, за яких дане явище розвивається, адекватності дослідницьких підходів і засо-бів, які дають можливість отримати істинні знання про об’єкт, перед-бачають виключення суб’єктивізму, однобічності й упередженості в підборі та оцінці фактів. Проте принцип об’єктивності не виключає участі у процесі дослідження людини-дослідника з її творчою інди-відуальністю, певним внутрішнім світом. Принцип об’єктивності ставить вимогу доказовості, обґрунтованості вихідних засновків, логіки дослі-дження і його висновків.

Отже, для досягнення об’єктивності у дослідженні потрібно звер-нути увагу на:

- прагнення осмислювати всю сукупність фактів і залишати фактологічну базу дослідження постійно відкритою для нових фактів;

- прагнення відтворювати результати наукового дослідження, тобто проводити повторні дослідження і дослідження іншими вченими;

- конструктивно-критичний підхід до явищ і процесів, піддавання результатів дослідження критиці взагалі й з погляду об’єктивності зокрема;

- потреба осмислювати вплив світоглядних, ціннісних, інших позицій і чинників на формування наукових ідей;

- важливість користуватися перевіреними й аргументованими методами наукових досліджень, які відповідають природі об’єкта.

Принцип сутнісного аналізу передбачає співвіднесення у дослі-джуваних явищах зовнішнього, особливого й одиничного, а також проникнення в їх (досліджуваних явищ) внутрішню структуру, роз-криття законів їх застосування і функціонування, умов і факторів їх розвитку, можливостей цілеспрямованої їх зміни.

Генетичний принцип – суттю якого є розгляд факту або явища на основі аналізу умов його проходження, подальшого розвитку, вияв-лення моментів зміни одного рівня функціонування та ін., наприклад, зясування генетичних і соціальних передумов виникнення індивідуальних психологічних особливостей людини в онтогенезі.

Принцип єдності логічного й історичного вимагає в кожному дослідженні поєднувати вивчення історії об’єкта (генетичний аспект) і теорії (структури, функцій, зв’язків об’єкта в його сучасному стані), а також перспектив його розвитку. З цього принципу випливає вимога наступності, врахування нагромадженого досвіду, традицій, наукових досягнень минулого.

Принцип концептуальної єдності дослідження полягає в тому, що дослідник не захищає, не проводить послідовно певної концепції, не виробляє її сам або не приєднується до однієї з наявних, йому не вдається досягти єдності й логічної несуперечливості підходів і оцінок. Цей принцип – це не що інше, як єдність визначеного, що його вважають за правильне, і невизначеного, мінливого. Це відрізняє його від упере-дженості.








Дата добавления: 2015-11-06; просмотров: 1223;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.