Вартість грошей і час

Згідно теорії і практики, вартість сьогоднішніх грошей вища ніж завтрашня. Гроші у часі втрачають свою вартість. Основні причини:

- інфляція;

- ризик;

- схильність до ліквідності.

Інфляція пов’язана з загальним підвищенням цін в країні. Якщо зростають ціни, - падає вартість гривні, а враховуючи, що в майбутньому ціни будуть підвищуватись – вартість гривні буде знижуватись.

Іншими словами, купівельна спроможність гривні сьогодні вища ніж буде завтра, так як підвищення цін зменшує купівельну спроможність гривні.

Якщо інфляція становить 10% річних то купівельна спроможність щорічно падає на 10%, тобто сьогоднішня 1 гривня через рік дорівнюватиме 0,9 грн.

Ризик, невпевненість в майбутньому також зменшують вартість грошей. Через невпевненість в майбутньому ризики з часом зростають. Більшість людей хочуть уникнути ризику, тому цінують гроші, які є сьогодні ніж ті котрі можуть бути в майбутньому. Не існує впевненості в тому, що відсотки і основна сума боргу по цінним паперам з фіксованим доходом, буде сплачена як це обіцяла компанія, яка емітувала ці папери.

Схильність до ліквідності. Ліквідність важлива для компанії і залежить від спроможності реалізації активів компанії, щоб отримати гроші. Грошові кошти і цінні папери підвищують ліквідність фірми, так як швидко можуть бути продані. Інвестори схильні до ліквідності, тому віддають перевагу наявним грошам, а не вкладенню їх у бізнес. Якщо інвестори або кредитори вкладають свої гроші в реальний сектор, сподіваючись на майбутні доходи, то розраховують на високу винагороду як компенсацію за втрату ліквідності.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 808;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.