Етичні принципи проведення психологічних досліджень

Як ми вже знаємо, психологія розвивається багато в чому завдяки тому, що психологи виконують експериментальні дослідження, а потім за їх результатами роблять висновки про роботу людської психіки. Однак у психології є певна специфіка, пред’являти особливі вимоги до проведення досліджень. Ці вимоги, зокрема, пов'язані з тим, що «об’єктом» вивчення в психології є люди. Вивчення людей в корені відрізняється від дослідження об’єктів фізичного світу, проте тільки в кінці XX ст. вчені-психологи почали виробляти поважний підхід до людей, які приймають участь в їх експериментах, тобто стали замислюватися про етичні норми, які повинні дотримуватися психологи. Розробкою етичних норм і стандартів займаються професійні громадські організації, які об’єднують психологів різних країн.

Норми, яких повинні дотримуватися психологи при проведенні психологічних досліджень, пов'язані в основному з необхідністю забезпечити належну повагу експериментаторів до людей, які є об'єктами досліджень. Психологи, які проводять дослідження, зобов'язані захищати їх учасників від шкоди, яка може бути завдано їм в результаті експерименту. Це значить, що необхідно вжити заходів до того, щоб учасники досліджень не відчували болю, страждань, а також виключити будь-які можливі негативні наслідки довгострокового характеру. Якщо психолог хоче дослідити явище, що представляє потенційну небезпеку для учасників експерименту, він повинен звернутися в свою професійну організацію за дозволом на проведення досліджень.

Ці правила відносяться не тільки до фізичної шкоди, але й до психологічних травм.

Ще один етичний аспект, який повинні враховувати дослідники, полягає в тому, що досліджувані по можливості не повинні ставитися в такі умови, коли їх свідомо вводять в оману. Якщо тимчасовий обман все ж необхідний, дослідник повинен звернутися за дозволом на подібні дії в етичний комітет своєї професійної організації. Навіть якщо обман на короткий час визнається допустимим, експериментатор зобов'язаний розкрити його досліджуваним після завершення дослідження.

Однією з перших етичні стандарти психологів в 1963 р опублікувала Американська психологічна асоціація (American Psychological Association). Потім в цей документ неодноразово вносилися поправки (див. Додаток 1).

Співзвучні цим стандартам основні положення Етичного кодексу Британського суспільства психологів, опубліковані в 1990 р. У ньому визначаються такі етичні принципи для дослідників.

1. Дослідники завжди повинні враховувати етичні та психологічні наслідки для учасників досліджень.

2. Дослідники зобов'язані інформувати учасників експерименту про цілі дослідження і отримати їх згоду, яке ті дають на основі повної інформації.

3. Приховування інформації або введення в оману учасників досліджень неприпустимо. Слід уникати навмисного обману.

4. Після закінчення досліджень з їх учасниками повинна бути проведена бесіда, щоб вони повністю розуміли суть виконаної роботи.

5. Дослідники повинні звернути увагу учасників експерименту на те, що у них є право в будь-який момент відмовитися від подальшої роботи.

6. Всі отримані дані повинні вважатися конфіденційними, якщо попередня домовленість не встановлює протилежне.

7. Дослідники зобов'язані захистити учасників досліджень від фізичної та психологічної шкоди як під час проведення досліджень, так і тої, що виникла в їх результаті.

8. Дослідження, засновані на спостереженнях, повинні поважати приватне життя і психологічне благополучне людей, які є об'єктами вивчення.

9. Дослідники повинні проявляти обережність.

10. Дослідники розділяють відповідальність за етичні аспекти і повинні сприяти тому, щоб інші при необхідності змінили свою точку зору.

Більшість студентів, які вивчають психологію, виконують психологічні дослідження, що є частиною курсу навчання, і для них етичні угоди мають таку ж силу, як і для психологів, що займаються професійними дослідженнями. Асоціація навчання психології Британії розробила набір норм для студентів, що виконують психологічні дослідження.

При проведенні навчальних досліджень необхідно задати собі наступні питання.

• Чи повинен я взагалі виконувати такого роду дослідження?

• Який метод дослідження найбільш прийнятний з точки зору етики?

• Чи достатньо я компетентний для проведення цього дослідження?

• Чи поінформував я досліджуваних про все, що їм потрібно знати, перш ніж вони візьмуть участь в дослідженні?

• Чи добровільно беруть участь в дослідженні ці люди?

• Як я забезпечу анонімність і конфіденційність всім учасникам експерименту?

• Як я забезпечу професіоналізм виконання дослідження, а також захист прав тих, хто бере в ньому участь?

Ці питання, що торкають етичні аспекти, є фундаментом планування психологічних досліджень, тому їх потрібно поставити собі вже на початковому етапі роботи.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 894;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.