Зубчасті механізми

У зубчастих передачах розрізняють зовнішнє (рис. 2, а), внутрішнє (рис. 2, б) і рейкове зачеплення (рис. 2, в): ланка 1 – шестерня, 2 – колесо ( або, як частковий випадок колеса, – рейка).

У залежності від розташування осей коліс зубчасті передачі можуть бути з паралельними осями (циліндричні) (рис.2, а, б), з осями, що перетинаються (конічні) (рис. 2, г) та з осями, що перехрещуються або гіперболічні передачі, варіантами яких є гвинтові (рис. 2, д), черв'ячні (рис. 2, е) та гіпоїдні (рис. 2, ж) передачі [13].

У гвинтовій передачі ланки 1,2 – косозубі циліндричні колеса; у черв'ячній передачі ланка 1 - черв'як, 2 - черв'ячне колесо; у гіпоїдній передачі ланки 1,2 – конічні колеса.

Широке застосування отримали багатоланкові зубчасті передачі, що дають можливість отримувати великі передаточні відношення: редуктори (рис. 3) і планетарні зубчасті механізми (рис. 4). У склад планетарного редуктора входять не тільки колеса з нерухомими осями (1,3), але й колеса (2) з віссю, що рухається по колу (Н).

У наш час у пристроях приладів і систем керування все більш поширення набувають так звані хвильові передачі з гнучкими ланками, (рис. 2.5), що дозволяють отримувати великі передаточні відношення, високу кінематичну точність і передавати механічний рух через герметичну стінку. Усі ланки передачі жорсткі, окрім ланки 2, яка називається гнучким колесом и може деформуватися при обертанні генератора 1, приймаючи овальну форму з великою віссю, що спрямована по лінії, яка з'єднує центри роликів генератора. Конструктивно гнучка ланка виконана у вигляді тонкостінного стакана, один кінець якого нерухомо зв'язаний зі стояком, що розділяє простори А і Б, а інший кінець, деформуючись при обертанні генератора 1, викликає переміщення зубців, як колеса 2, так і колеса 3 (жорсткого колеса). Таким чином, колесо 3, знаходячись у просторі А, отримує обертання від зубців колеса 2, розташованих на зовнішній стінці стакана, в той час як генератор 1, що викликає рух зубців, обертається

всередині стакана. Цим досягається герметичне розділення просторів А і Б стінкою стакана та одночасно передається обертання без порушення герметичності стінки.

Передача називається хвильовою тому, що ланка 2 в цілому залишається нерухомою, але при обертанні генератора по ньому переміщується хвиля деформації, що викликає невеличкі переміщення зубців. Хвильова передача застосовується також для отримання великих передаточних відношень, причому в якості нерухомої ланки може бути прийнята ланка 2 і навіть генератор 1.

 
  Рис. 2. Зубчасті механізми: а. – зовнішнє зачеплення; б. – внутрішнє зачеплення; в. – рейкове зачеплення; г. – конічна передача; д. – гвинтова передача; е. - черв'ячна передача; ж. - гіпоїдна передача
 
Рис. 3. Двоступінчастий циліндричний редуктор: 1,3 – шестерні; 2,4 - колеса   Рис. 4. Зубчастий планетарний механізм: 1 – рухоме (сонячне) колесо; 2 – сателіт; 3 – нерухоме (сонячне) колесо; Н - водило  
 
Рис. 5. Хвильова передача: 1 – генератор; 2 – гнучке колесо; 3 – жорстке колесо  
       

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1557;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.