ПНЕВМАТИЧНІ ДОМКРАТИ

Такі домкрати мають гнучкі оболонки і застосовують, як правило, для піднімання автомобілів, вагонів, трак­торів та інших транспортних засобів при їх ремонті, заміні коліс, підшипників, сходження вагонів з рейок, застряганні автомобіля на непрохідних дорогах та інших подібних випадках. Ці домкрати успішно використовують при підніманні транспортних засобів на слабких ґрунтах і в обмежених умовах.

На будівельних майданчиках такими домкратами можна створювати опори змінної висоти.

Залежно від висоти піднімання вантажу і форми його опорної по­верхні пневмодомкрати можуть виконуватись з одним, двома і більше гнучкими елементами, з насадкою або без неї.

Пневмодомкрат (рис. 4) підводять так, щоб насадка 3 розмістилась під віссю 2 і відкривають кран 4. Тоді в оболонку 1 поступає стисну­те повітря або газ. Оболонка розширюється і піднімає вісь транспорт­ного засобу. При досягненні необхідної висоти кран 4 перекривають і дальше підйом вісі 2 припиняється. Після завершення ремонтних робіт, наприклад, заміни колеса, газ із оболонки випускають до атмосфери, а пневмодомкрат виводять з-під осі транспортного засобу.

Якщо вантаж має плоску опорну поверхню, то для його піднімання можна використовувати оболонку без насадки 3.

На рис. 5 наведено пневмодомкрат без жорстких щитів. Посередині циліндра пневмодомкрата розміщено пружне гумове кільце 3, що забезпечує складання оболонки. У складеному стані пневмодомкрат підво­дять

- 11 -

 

 


Рис.4. Пневмодомкрат з насадкою

 

 

-12-

 

 

 
 

 

 


Рис. 5. Двоелементний м’який пневмодомкрат

 

 

- 13 –

 

 

під вантаж 5, а в оболонку за допомогою крана 4 подають газ, наприклад, від випускної труби автомобіля або від гальмівної пневмосистеми. Піднімальна частина 1 опирається об нижню частину (площину) і піднімає його вгору. При досягненні необхідної величини підйому за допомогою крана 4 перекривають доступ газів до оболонки і вантаж зупиняється на необхідній висоті. Якщо випускати газ з оболонки, то вантаж буде опускатись, а оболонка складатись.

Для підіймання легкового автомобіля пневмодомкрат має такі розміри: діаметр оболонки d = 600 мм, висота в робочому стані h = 600 мм. При виготовленні його з прогумованого корду (двошарового гефера) або капрону маса пневмодомкрата не перевищує 6 – 7 кг, а піднімальна сила з використанням відпрацьованих газів становить 15КН.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 792;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.