ГІДРАВЛІЧНІ ДОМКРАТИ

Цей тип домкратів в останній час здобув дуже широке розповсюдження завдяки таким перевагам як велика вантажопідйомність (300-500 т); порівняно високий к.к.д. (до 0,7- 0,75) плавність підйому і опускання, можливість зупинки вантажу в будь - якому положенні.

Гідродомкрати широко застосовують у будівництві, на транспорті, там де немає можливості застосувати стаціонарні підйомні машини і необхідні великі зусилля.

Промисловість виготовляє спеціальні мастила для гідродомкратів. Як амортизаційну рідину АЖ -12т ( ГОСТ 23008-78) та дистиляційне масло для гідравлічних пристроїв типу АМГ-10 (ГОСТ 6794-75).

Крім того, робочою рідиною в домкратах може бути вода, суміш во­ди із спиртом, гліцерин або веретенове масло (при низьких темпера­турах), а також автол, дизельне масло. Останні масла, в основному, застосовуються в начіпних системах для сільськогосподарських машин.

- 8 -

 

 
 

 

 


Рис. 3. Схема гідравлічного домкрата

 

 

- 9 -

 

 

У домкратах застосовують їх у виняткових випадках, так як вони мають

велику в’язкість, що впливає суттєво на величину к.к.д.. При перекачуванні його із одного об’єму в інший необхідно прикладати великі зусилля.

За конструктивними ознаками гідравлічні домкрати ділять на такі три основних типи:

- одинарні, що дозволяють піднімати вантаж на висоту, що дорівнює довжині штока;

- телескопічні, шток яких складається із кількох складових частин, що дозволяє збільшити висоту підйому в 2-3 рази порівняно з одинарними домкратами; при подачі робочої рідини під поршень проходить послідовне висування спочатку зовнішнього, а потім внутрішніх поршнів до упора заплечиків;

- безперервні, які являють собою конструктивну різновидність гідравлічного домкрата, у якого при підйомі вантажу рухається циліндр. Основна перевага такого домкрата полягає в можливості підйому вантажу на висоту, що перевищує величину ходу циліндра.

Гідравлічні домкрати виконуються у вигляді двох сполучених резервуарів 1 і 2, обладнаних поршневим насосом 3 і клапанами (рис. 3). Клапанів домкрат має три: нагнітаючий 4, всмоктуючий 5 і перепускний 6. Резервуар 1 є баком для робочої рідини, а резервуар 2 – робочим циліндром великого діаметра. Насос 3 має плунжер малого діаметра і приводиться в рух за допомогою важеля 7.

При роботі домкрат розташовують під вантажем або машиною. Рухом важеля плунжер насоса засмоктує рідину із резервуара і подає його в циліндр під поршень з наконечником і манжетою 8, який через шток 9 натискує на вантаж Q. Так відбувається підйом. Опускання вантажів виконується з допомогою перепускного клапана 6, при відкручуванні якого вантаж витісняє рідину з циліндра 2 назад до резервуару 1. Для заповнення резервуару 1 робочою рідиною служить пробка 10, а тяга 11 з’єднує важіль 7 з корпусом домкрата.

Загальне передаточне число гідродомкрата визначається за такою формулою:

(4)

де D – діаметр циліндра, мм;

- 10 -

 

 

d – діаметр поршня насоса, мм;

L, - відповідно довжина важеля і виліт кулачка, мм.

Основна силова залежність домкрата записується так:

, (5)

де Q – вантажопідйомність домкрата, Н;

FP – зусилля на важелі, Н;

h – коефіцієнт корисної дії домкрата.

Зусилля робітника на важелі при відомій вантажопідйомності та геометричних розмірах і к.к.д.:

(6)








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1284;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.