ПРОГРАМА ПРОВОДНИК

Програма призначена для роботи з файловою системою. Проводник розділяється на дві частини. Ліворуч відображається перелік дисків та ієрархія папок. Знак “+” біля папки свідчить про те, що папка вміщує інші папки. Натискання лівою кнопкою миші на “+” призводить до розкриття структури цієї папки, а “+” змінюється на знак “-“. Праворуч відображається вміст відкритої папки. Системне меню програми Проводник містить:

¨ Файл - для роботи з дисками, папками, файлами та ярликами. За допомогою цього пункту створюються папки, файли та ярлики до програм.

¨ Правка - для вибору, копіювання, вставки, переміщення об’єктів та відміни зазначеної дії.

¨ Вид - для зміни режимів перегляду інформації у правій панелі: Крупные значки, Мелкие значки, Список, Таблица. В режимі Таблица виводиться повна інформація про об’єкти, що розміщені у вікні: дата створення, тип (файлу), розмір. Цей режим дозволяє також сортування об’єктів за такими критеріями: ім’я файлу, розширення та т.і..

Нижче системного меню розташовується панель інструментів, а внизу вікна - рядок статуту, який відображає інформацію про вибрані об’єкти та вільне місце на диску.

 

Всі об’єкти, над якими виконуються будь-які дії, повинні бути виділені (активізовані). Копіювання, переміщення, перейменування, знищення об’єктів в системі Windows 9.Х виконуються різними способами. Властивості об’єктів та дії над ними можна переглянути у контекстному меню.

 

КОПІЮВАННЯ / ПЕРЕМІЩЕННЯ ФАЙЛІВ В МЕЖАХ ОДНОГО ДИСКУ

1. Меню Правка.

Правка® Копировать, розкрити папку, до якої має бути скопійовано виділений файл, Правка® Вставить.

2. Контекстне меню. Клацнути правою кнопкою миші на файлі, який потрібно зкопіювати, з контекстного меню вибрати Копировать, викликати контекстне меню до папки, до якої потрібно скопіювати файл, вибрати Вставить.

3. Панель інструментів. Вибрати кнопку “Скопировать в буфер”, відкрити потрібну папку, вибрати кнопку “Вставить из буфера”.

4. “Перетащить-и-отпустить” лівою кнопкою миші. Перенести файл до потрібної папки лівою кнопкою миші, натискаючи клавішу [CTRL].

5. “Перетащить-и-отпустить” правою кнопкою миші. Перенести файл до потрібної папки правою кнопкою миші. Після її відпускання з’явиться контекстне меню. Вибрати Копировать.

 

Переміщення об”єктів в межах одного диску здійснюється аналогічно копіюванню, тільки у відповідних меню замість Копироватьвибирається Вырезать (на панелі інструментів замість кнопки “Копировать в буфер” – кнопка “Вырезать в буфер”).

 

КОПІЮВАННЯ ФАЙЛІВ МІЖ РІЗНИМИ ДИСКАМИ

1. Меню Правка.

2. Контекстне меню.

3. Панель інструментів.

4. “Перетащить-и-отпустить” лівою кнопкою миші без [Ctrl]

5. “Перетащить-и-отпустить” правою кнопкою миші.

 

Для переміщення файлів між дисками можна застосувати ці п’ять способів, вибираючи команду Вырезать замість Вставить. Виключення складає “Перетащить-и-отпустить” лівою кнопкою миші без[Ctrl] . Переміщення файлів виконується лівою кнопкою мишки +[ALT].

ВИБІР ГРУПИ ФАЙЛІВ

Для вибору групи суміжних файлів необхідно виділити перший з них, а потім натиснути [Shift]та виділити останній. Щоб вибрати файли, розміщені окремо, необхідно натиснути [Ctrl] і вибрати мишею потрібні файли.

 

ЗНИЩЕННЯ ОБ”ЄКТІВ

1. Меню Правка.

2. Контекстне меню (Удалить).

3. Перенести мишею файл в Корзину.

 

ВІДНОВЛЕННЯ ОБ’ЄКТІВ

Для відновлення помилково знищених об’єктів необхідно відкрити Корзину і перенести об’єкт (файл, папки) до потрібної папки, або виконати команду Правка® Отменить, або в Корзине вибрати з меню Файл ® Восстановить. Якщо об’єкт, що знаходиться в Корзине, знищити, то відновити його буде вже неможливо.

Об’єкт Мой компьютер виконує ті ж самі дії з файлами, що й Проводник. Але на відміну від Проводника в Мой компьютер зміст кожної папки розкривається у своєму вікні.

Переглянути інформацію про будь-який об’єкт можна за допомогою контекстного меню: вибрати об’єкт, викликати контекстне меню, вибрати СвойстваФорматирование або контекстного меню: виділити диск, викликати контекстне меню, вибрати Форматировать.

 

Стандартні програми системи Windows

 

Windows поставляється з рядом стандартних програм. Вони знаходяться в меню Пуск® Программы ® Стандартные® До них належать:

1. Текстовий редакор Блокнот(.txt). Він призначений для створення редагування та збереження невеликих текстових файлів, а також копіювання та пошук текстових фрагментів.

2. Графічний редактор Paint (.bmp). Це редактор растрової графіки. Крім редакторів растрової графіки є редактори векторної графіки. У растровій графіці найменшим елементом зображення є точка, котрій на екрані відповідає екранна точка (піксел). У векторній графіці найменшим елементом зображення є лінія, що описується математичним виразом. Редактор Paint має набір інструментів, за допомогою яких створюється зображення, а також палітру, що дозволяє вибрати колір створеного об”єкту та ін. У редакторі Paintвідсутні такі засоби:спеціальні методи заливки; фільтри – спеціальні методи автоматичної обробки зображення або виділеного фрагмента такі, як керування яскравістю, контрастністю тощо); використання шарів – вpaint є тільки один шар; трансформації - в цьому редакторі є тільки найпростіші трансформації – нахил та ростягуванння.

3. Текстовий процесор WordPad призначений для створення, редагування, збереження та перегляду документів. Але на відміну від Блокнота виконує ще форматування тексту. Він дозволяє використання декількох шрифтових ноборів в одному документі, різні кольори і нариси шрифту, вирівнювання абзаців, а також вставку малюнків в документ.

4. Калькулятор: “обычный”, “инженерный”

5. Службові та інші.

 

 

Службові програми.

Пуск ® Программы ® Стандартные® Служебные® … .

1. Дефрагментація диску (Defrag)– оптимізує розташування інформації на диску, тобто переміщує файли на диску таким чином, що всі частини одного файлу зберігались у суміжних областях диску.

f1 f1 f2 f2
       

 

f1 f2  
f2   f1  

 

Програма має такі режими:

¨ “Полная дефрагментация (файлы и свободное пространство)”. Усі файли розташовуються у суміжних областях на початку диску.

¨ “Дефрагментировать только файлы”. Об”єднуються фрагменти одного файлу і розміщуються у будь-якому доступному місці вільного простору.

  f1 f1      
f2 f2 f2 f2    

¨ “Произвести объединение свободных участков диска”. Поєднуються вільні місця, що призводить до ще більшої фрагментації файлів.

2. Перевірка диску (ScanDisk). Перевіряє диск на наявність помилок і позначає збійні ділянки. Програма має такі режими.

¨ “области системы и данных” – перевіряється увесь диск. Помилки у системних областях можуть призвести до необхідності заміни пристрою. Помилки в областях даних можуть бути виправлені шляхом переміщення

даних на ішші сектори. Ушкоджені ділянки позначаються, щоб їх у подальшій роботі не використовувати.

¨ “только область системы

¨ “только область данных

þ “Не производить проверку записи ”. В процесі перевірки диску на наявність помилок дані в секторах зчитуються з диску, а потім записуєються знову. Дана команда вибирається для перевірки тільки зчитування секторів.

 








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 595;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.