Еспертиза об’єкта оцінки та визначення мети оцінки

Приступаючи до оцінки, необхідно визначитись, що саме є об’єктом оцінки: це права на винахід, технологія, торговельна марка, комерційна таємниця чи все заразом? Необхідно впевнитись у тому, що ОПІВ існує у матеріальній формі, а також що є охоронний документ на певний об’єкт права інтелектуальної власності, який засвідчує правомірність володіння майновими правами стосовно цього об’єкта. Якщо майнові права на ОПІВ вичерпані або перестали діяти достроково, наприклад, у разі несплати річних зборів за підтримку чинності патенту або свідоцтва, то право інтелектуальної власності, а разом з ним й об’єкт оцінки, зникають.

Як видно з рис. 5, наступним кроком є визначення мети оцінки. Оцінка вартості прав на об’єкт права інтелектуальної власності найчастіше здійснюється з метою визначення:

- оподатковуваної бази майна фірми;

- вартості інтелектуальної (промислової) власності, яка вноситься до статутного капіталу підприємства;

- вартості виняткових прав, що передаються на основі договору про передачу прав на об’єкти інтелектуальної власності або ліцензійного договору на право використання такого об’єкта; „

- розміру компенсації, яку необхідно виплатити згідно з чинним законодавством правовласнику інтелектуальної власності за порушення його виключних (майнових прав).

Необхідність оцінки вартості інтелектуальної власності виникає також у разі внесення її до інноваційних, інвестиційних проектів; у разі розширення ринків збуту; у разі страхування; передачі інтелектуальної власності в заставу з метою отримання кредитів; визначення збитку, завданого неправомірним використанням об’єкта права інтелектуальної власності; у разі банкрутства підприємства в процесі його ліквідації з метою задоволення позовів кредиторів. При цьому розрахунки вартості (ціни) об’єкта інтелектуальної власності, здійснені для одних цілей, не використовуються для інших.

 








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 501;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.