Процесний підхід в менеджменті.

Менеджмент доцільно розглядати як процес, як серію неперервних взаємозв’язаних дій. Кожна із таких дій є також процесом. В цілому процес управління виступає у єдності трьох сторін: змісту, структури і технології.

Зміст менеджменту як процесу розкривається в його функціях, що являють собою окремі види діяльності. Анрі Файоль вперше поділив процес управління на п’ять вихідних функцій. За його слова, “керувати означає передбачити і планувати, організувати, розпоряджатись, координувати і контролювати”. Сьогодні більшість авторів виділяють чотири основні функції: планування, організування, лідерство і мотивацію та контроль. Однак, існують й інші підходи, які до головних функцій відносять комунікації, оцінку, прийняття рішень, підбір персоналу. Існує поділ функцій на основі та часткові та ін.

У змістовному аналізі виділяють не тільки функції, але й підфункції, роботи, завдання. Всі функції та підфункції об’єднуються пов’язуючими процесами комунікацій і прийняття рішень. Лідерство розглядається як окрема діяльність. З його допомогою здійснюється вплив на окремих працівників та їх групи для досягнення організаційних цілей.

Організаційна сторона процесу управління забезпечує просторову взаємодію суб’єкта і об’єкта управління. Вона передбачає побудову структури як сукупності ланок, які здійснюють вплив, а також зв’язки, через які вони народжуються. Іншою складовою організаційної сторони процесу управління є власне процес управління, який характеризує склад і послідовність операцій при формуванні і реалізації впливу, порядок діяльності окремих організаційних ланок. Структура і процес управління виражають параметри і порядок функціонування системи управління. Правильно сформована структура забезпечує нормальний і ефективний хід процесу управління.

Технологічна або процедурна сторона процесу – це взаємозв’язок і чергування в часі його складових частин. З погляду технології процес управління поділяється на етапи, управлінські процедури, операції, алгоритми та ін.

Найчастіше виділяють наступні етапи процесу управління: постановку мети, оцінку ситуації, визначення проблеми, управлінські рішення. Реалізація кожного етапу процесу управління здійснюється за допомогою взаємозв’язаних управлінських процедур, зокрема: постановки мети, інформаційного забезпечення, аналітичної діяльності, вибору варіантів дій, реалізації рішень.

Таким чином, процес управління є загальною сумою всіх функцій, підфункцій, сполучних процесів, лідерства, етапів та процедур процесу управління.

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 941;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.