Гуманістичний підхід до викладання суспільствознавчого матеріалу з предмета «Я у світі».

Невід’ємною ознакою гуманізації освіти є поширення інноваційних процесів, істотною особливістю яких є реальна варіативність, пошук ефективних технологій навчання, наявність вибору різних навчальних програм і підручників.

Гуманістично зорієнтований підхід до педагогічного процесу – процес зміни та оновлення його змісту, цілей і форм з метою формування в молодших школярів гуманних якостей та гуманістичної свідомості. Таким чином, людиноформуючий фактор виступає як основа гуманістично зорієнтованого підходу до викладання предметів у початковій школі, тому не випадково освітня галузь складається із змістових ліній «Людина як особистість», «Людина серед людей», «Людина в суспільстві», « Людина і світ».

Засвоєння суспільствознавчого матеріалу з дисципліни сприятиме: формуванню у молодших школярів потреби до пізнання світу та людини в ньому як соціальної і біологічної істоти; засвоєння духовних цінностей у різноманітних сферах: пізнавальній, моральній, діяльнісно-вольовій, емоційній, естетичній, комунікативній; вихованню патріотизму, поваги до Української держави, її символіки. Учням розкривається зміст таких понять як «людина», «особистість», «суспільство», «сім’я», формуються уявлення про правила співжиття, взаємодію людей у сім’ї, колективі, в суспільстві тощо.

Розкриття змістової лінії «Людина як особистість» забезпечується через втілення таких знань, методів і форм навчання, що дають учням можливість усвідомити людину як біологічну і соціальну істоту, її відмінність від інших живих істот; сформувати уявлення про цінність моральних якостей, про неповторність і самоцінність кожної людини; про цінність свого життя і здоров’я; розуміти необхідність самоповаги і любові до себе.

Розкриття змістової лінії дає можливість навчити учня застосовувати набуті знання для вироблення рис характеру, які забезпечують життєвий успіх (наполегливість, старанність, працелюбство, моральність).

Змістова лінія «Людина серед людей» розкривається протягом вивчення предмета, зокрема під час формування уявлень про поведінку людини в сім’ї, колективі, у суспільстві; під час ознайомлення з правопорушеннями дітей, з відповідальністю за них. Протягом навчання в школі учні вивчають, спостерігають суспільне довкілля, яке постає перед учнем в образі сім’ї, роду, шкільного оточення; у процесі ознайомлення з історією рідного краю, свого народу, з національними рисами українців, їхніми звичаями. Також молодші школярі засвоюють знання про пам’ятки культури, визначних діячів культури, про народне мистецтво та духовну спадщину народу.

Гуманістично зорієнтований підхід до викладання суспільствознавчого матеріалу сприяє усвідомленню молодшими школярами того, що в системі «людина-світ», яка склалася об’єктивно, основним елементом є людина.

Людина-це природно-соціальна істота, найвища цінність у світі, має своє середовище існування. Викладаючи суспільствознавчий матеріал, варто пам’ятати, що не можна зводити духовний світ молодшого школяра до такого навчання, в якому основна увага приділяється розумовому розвиткові й удосконаленню їх пам’яті, що є основною причиною недооцінки морально-етичних почуттів, неадекватності самооцінки особистості.

Визнання самоцінності кожної дитини як особистості, що не тільки мислить, а й відчуває, сприяє індивідуальному розвиткові, створює передумови для самоактуалізації. Тому на уроках з предмета «Я у світі» доцільним є створення психологічних умов для розвитку позитивної «Я-концепції» молодшого школяра на основі цінностей переживання, відносин і творчості; застосування ігор, цікавих бесід, різноманітних видів діяльності, які сприяли б розвитку в учнів почуття власної гідності, допомогли б їм стати більш відкритими, доброзичливими, виявляти активність у навчанні, із задоволенням брати участь у розв’язанні морально-етичних ситуацій.

Слід додати, що технологією людиноформуючих уроків передбачається використання рефлексивних завдань, проблемних ситуацій, спрямованих на засвоєння та розвиток у молодших школярів норм загальнолюдської моралі, культури мислення та особистісного спілкування.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1616;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.