За рубежем успішно застосовують декілька методів оптимізації розміщення роздрібної мережі.

1. Нормативний метод базується на тому, що загальна потреба в об’єктах культурно-побутового обслуговування населення вмістах, районах, областях визначається залежно від чисельності населення. За критерій оптимальності береться показник сумарних витрат часу покупців на їх переміщення до магазинів, структура та місткість яких визначається для всієї території за нормативами відповідно до загальної чисельності населення.

2. За допомогою ЕОМ. Суть цього методу полягає у вводі в ЕОМ даних по кожному району міста, де передбачається розміщення магазину, що основну демографічну ситуації (чисельність населення, кількість сімей, віковий склад, освітній рівень, рід діяльності, рівень доходів та ін.). В результаті виробляється прогноз реалізації товарів у цьому районі. Практика показує, що прогнозований за допомогою ЕОМ обсяг реалізації найчастіше співпадає з фактичним або вищий від нього.

3. Картографічний метод. Успішно застосовується у Франції. Суть його - у складанні торговельних атласів окремих міст. Мета атласу – забезпечити керівників торговельних підприємств і місцеві органи необхідними даними про магазини (форми продажу, торговельну площу, спеціалізацію, категорію магазину).

Досвід країн з розвинутою ринковою економікою може бути використаний в Україні при створенні нових організаційних структур роздрібної торгівлі, що дасть змогу підвищити ефективність їх функціонування.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 928;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.