Загальні положення. Види енергозбереження.

Енергозбереження, як комплекс робіт, може бути реалізовано як в ок­ре­­мих технологічних процесах (наприклад, у процесі спалювання палива, у випаро­ву­ван­ні, у охолодженні, тощо), так і в енергетичних агрегатах та установках, що споживають ПЕР (наприклад, в насосах, парових котлах, у вакуум-конденсацій­них установках, тощо), або в виробництвах промислової продукції та енергоре­сурсів (наприклад, в цукровому заводі, в паровій котельні, в ТЕЦ, тощо).

В енергозбереженні загально прийнято класифікувати відповідні роботи по мірі зростання їх інженерно-технологічної складності, а саме:

5. енергозбереження у енерготехнологічних процесах і агрегатах, де вони реа­лізуються;

6. енергозбереження в енерготехнологічних установках, складовими яких є про­цеси і агрегати;

7. енергозбереження у енерготехнологічних системах з виробництвах промис­лової продукції, складовими яких є процеси і агрегати, та установки.

На початку розляду питань з енергозбереження відновимо в пам’яті перелік процесів, агрегатів, установок, ви­робництв, які були предметами вивчення по­пе­реднії дисциплін та назви експлуатаційних параметрів, що їх характеризують.

 

2.2. Експлуатаційні параметри енергоносіїв та агрегатів об’єкту ЕА.

Енергозбереження, як система специфічних робіт, базується на трьох ключо­вих базових поняттях, а саме, на поняттях: “експлуатаційні параметри”, “енер­го­зберігаючі технічні рішення ”, та “показники енергетичної ефек­тивності” про­цесів, агрегатів, установок і виробництв. Саме здійснивши порівняння цих ко­мпонентів для існуючих та загально визнаних енергоефективних об’єктів енер­гозбереження формується висновок відповідності або не відповідності кон­кретного об’єкту сучасним вимогам енергоефективності.

Слід запам’ятати, що назву “параметр” носять ознаки та властивості будь-яко­го явища, наприклад, теплопередачі, енергопостачання, характеристик енерго­носіїв, тощо, що допус­кають кількісну оцінку.

Експлуатаційні параметри процесів, агрегатів, установок та виробництв ви опановували під час вивчення попередніх інженерних дисциплін. В наведеній лекції буде поновлено в пам’яті експлуатаційні параметри енергоносіїв основ­них енерготехнологічних об’єктів енергозбереження.

Експлуатаційними параметрами насосних установок є: подача насосу, напір насосу, гідравлічний опір трубопроводу, ККД насосу, втрати тиску на дросе­лю­вання, тощо.

Експлуатаційними параметрами паротурбінної установки є: витрата пари, тиск пари, ентальпія пари, термодимічний ККД циклу, внутрішній відносний ККД турбіни, тощо.

Експлуатаційними параметрами газотурбінної установки є: витрата повітря, витрата палива, температура продуктів згорання на вході в турбіну, температура продуктів згорання на виході з турбіни, тиск продуктів згорання на вході в турбіну та на виході з турбіни, термодимічний ККД циклу, внутрішній відносний ККД турбіни, тощо.

Експлуатаційними параметрами парового котла є: витрата палива, витрата повітря, тиск гострої пари, температура гострої пари та живильної води, ентальпія гострої пари та живильної води, тощо.

Експлуатаційними параметри теплообмінних установок є: витрата продукту , що нагрівається, витрата грійної пари, гідравлічний опір теплообмінника, коефіцієнти тепловіддачі, коефіцієнт теплопередачі, тощо.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 627;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.