Управління інформаційною діяльністю організації: виробничі функції, типові завдання діяльності

Створення ефективних умов функціонування інформаційних ресур-сів підприємства потребує концепції управління інформаційною системою організації, мета якого – ефективне управління інформаційними ресурсами (внутрішніми і зовнішніми) за допомогою сучасної інформаційної техніки. Впровадження нових інформаційних технологій в управлінську діяльність має на меті не тільки автоматизацію рутинних методів опрацювання інфо-рмації, але і організацію інформаційно-комунікативного процесу на якісно новому рівні.

Комп’ютерна інформаційна система є поліструктурним об’єктом і включає взаємопов’язану сукупність комплексу апаратно-програмних за-собів для збирання, передавання і опрацювання інформації, відповідної ін-формаційної бази.

Автоматизована система управління – “...це людино-машинна систе-ма, у якій провідне місце належить людині. Саме людина визначає зміст і характер діяльності автоматизованої системи управління, перелік вирі-шуваних нею завдань, критерії їх результатів, користується цими резуль-татами і приймає кваліфіковані рішення”[99, с.72]. Автоматизована інфо-рмаційна система є об‘єктом управління з боку людини і протягом свого існування проходить декілька фаз - їх називають життєвим циклом системи: від задуму до розробки, експлуатації і списання [49]. У загальному вигляді мо-дель життєвого циклу автоматизованої системи може бути описана трьома по-слідовними фазами.

У відповідності з фазами існуван-ня інформаційної системи виконуються певні функції менеджменту для реаліза-ції цих фаз.

Перша фаза - розробка стратегії автоматизації. Ця фаза, як правило, ви-конується замовником спільно з майбу-тніми користувачами

− створення інформаційної системи, яка забезпечує ефективний комплексний пошук і аналіз інформації у колекціях гетероген-них об’єктів;

− подання різнорідної інформації у зручному вигляді для кінце-вого користувача;

− розробка зручного інтерфейсу користувача;

− узгодження використовуваних стандартів і технічних рішень;

− вирішення питань захисту інформації;

− розв’язання юридичних питань використання програмних про-дуктів, електронних ресурсів та інших об’єктів інтелектуально-го права.

Узагальнену структуру праці менеджера інформаційної системи мо-жна представити таким чином:

Ціль - організація і планування інформатизації та інформаційної дія-льності на підприємстві, оперативне управління інформаційними потока-ми, проектування і експлуатація систем інформаційного забезпечення в науковій, управлінській сферах, впровадження інформаційних технологій, інформаційний пошук і адміністрування даних, стратегічне управління всіма видами інформаційної діяльності організації

Предмет - документно-інформаційні ресурси, документно-інформаційні системи, інформаційні технології.

Засоби - інформаційні системи і телекомунікаційні мережі, програм-не забезпечення, управління всіма видами інформаційної діяльності.

Процедури - технологія менеджменту: аналіз, планування, органі-зація, контроль в галузі:

– обробки інформації в інформаційних системах,

– впровадження інформаційних технологій,

– автоматизації офісних робіт,

– управління комунікаціями і інформаційними потоками в організації

Планування








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 744;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.