Собаки - низькі перспективи і висока конкуренція

Використання:

· Аналіз діяльності педагогічних кадрів (перспективи розвитку-іноземна мова, інформатика; невисокі перспективи – російська мова; конкуренція – наявність кваліфікованих кадрів, викладачів ВНЗ тощо)

· Аналіз діяльності школи порівняно з іншими школами в мікрорайоні за окремими параметрами (статус, кадри, зміст освіти, МТБ тощо)

Рекомендації: зірки максимально підтримувати і розвивати, дійну корову підтримувати час від часу, за знаком питання уважно стежити і контролювати, собак намагатися позбутися.

 

Аналіз навчального закладупередбачає використання таких показників:

· матеріальні характеристики: приміщення, обладнання, комплектація, відповідність нормативам, естетична привабливість, розташування;

· фінансові характеристики: можливості додаткового бюджетного та позабюджетного фінансування;

· кадрові можливості: наявність, рівень кваліфікації, відповідність вимогам обраного варіанту освіти;

· організаційні характеристики: оптимальність структури, рівень управління (планування, інформаційне забезпечення, контролб, мотивація, аналіз), нормативність документації;

· нематеріальні характеристики: інформація про ринок освітніх послуг; відносини з партнерами, керівництвом, клімат в колективі, рівень та характер мотивації працівників.

Рекомендації з цього питання, як правило носять порівняльний характер (відповідність нормативам, стандартам або запланованим результатам, стратегії розвитку): достатньо-недостатньо, вистачає-не вистачає, відповідає-не відповідає, використовується-не використовується, тенденція позитивна-негативна.

Більш детально аналіз навчального закладу, перш за все, навчально-виховного процесу буде розглянуто в наступних лекціях.

 

Аналіз успіхівпроводиться за показниками:

· технологічні фактори;

· організаційні фактори;

· маркетингові фактори;

· кваліфікаційні фактори;

· мотиваційні фактори.

Головне, за результатами аналізу відповісти на питання: за рахунок чого заклад досягає успіхів, яким чином вплив даного фактору можна посилити?

 

Аналіз продуктупроводиться за показниками:

· асортимент;

· кількість;

· які якості цінує споживач?;

· що у продукті цінуємо ми?;

· як обновлюємо свій продукт?;

· що ми вважаємо продуктом?

Треба відзначити, що визначення продукту є спірним питанням в галузі освіти. Є думки, що продуктом є якості особистості учня школи, освітні послуги, умови надання освіти, професійна компетентність педагогів, рівень управління тощо. Більш розповсюдженою є точка зору, що школа продукує освітні послуги і має можливість впливати на їх якість. Хоча кінцева мета школи – виховання громадянина з певним набором якостей, зрозуміло, що навчальний заклад не може відповідати за якість такого продукту, бо вона залежить від багатьох факторів, і не від школи у першу чергу. А тому сприйнятною є точка зору, що продуктом є освітні послуги, які надає навчальний заклад, хоча освітні послуги – лише засіб досягнення мети школи.

Виходячи з цього, в рекомендаціях треба відповісти на такі питання: що треба змінити у продукті, що замінити, від чого відмовитись, що запровадити нове?

Проводячи самооцінку діяльності організації, як правило визначають:

· якість продукту;

· якість умов;

· репутацію, імідж, стан маркетингу;

· стабільність діяльності;

· наявність та використання сучасних технологій;

· рівень організації НВП;

· кваліфікацію персоналу;

· результативність діяльності.

Для самооцінки навчального закладу можна використовувати таблиці, схкми, протоколи, розроблені для проведення атестації закладу. Доцільним є й оцінка за тими ж показниками своїх конкурентів. особливо це важливо для прийняття рішень щодо майбутньої стратегії розвитку закладу освіти.

Для визначення майбутньої стратегії важливо провести аналіз попередньої стратегії, для цього можна використати такі показники:

· реалізація стратегії низьких витрат (у нас дешевше, простіше тощо);

· наявність лідерства з окремих питань (в чому ми кращі, що у нас є відмінного від інших);

· наявність монопольних послуг (що маємо лише ми?)

Проаналізувавши наявну (попередню) стратегію, треба відповісти на питання: чи привела стратегія до успіху (якщо так, чи слід її змінювати, якщо ні – чому?)? Що з минулої стратегії треба залишити, розвивати, від чого відмовитись?

Останнім кроком аналітичної діяльності керівника є визначення нової стратегії (мається на увазі не тільки ситуації розробки стратегічного плану, але й вирішення проблем з окремих аспектів діяльності). Треба враховувати, що існує декілька підходів до вибору нової стратегії:

· посилення сильних сторін;

· відмова від слабких сторін;

· одночасне локальне покращення всіх напрямків;

· зміна місії;

· зміна ставлень (критеріїв оцінки діяльності);

· стабілізація (без внесення якихось змін у діяльність).

Таким чином, проведення аналізу за вказаними критеріями і параметрами дасть змогу керівнику прийняти раціональне управлінське рішення щодо удосконалення діяльності навчального закладу. В залежності від важливості рішення, яке необхідно прийняти, використовують всю систему критеріїв, або найбільш значущі для даного рішення параметри.

Крім того, у менеджменті розроблені підходи до аналізу окремих проблем та ситуацій.

Так, при оцінці умов функціонування навчального закладу можна використати критерії, розроблені Бреддіком У.:

а) оцінка зовнішніх умов:








Дата добавления: 2015-11-12; просмотров: 550;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.